Nouriel Roubini, previziuni: Revolte și 10 ani pentru a recupera dezastrul
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Nouriel Rubini
Nouriel Rubini
Nouriel Roubini, supranumit Dr. Doom și cel care a prevăzut criza economică din 2008, face noi afirmații alarmante într-un interviu acordat publicației Intelligencer .

Economistul spune că, în Statele Unite ale Americii, ”atunci când ajutoarele de șomaj vor expira, mulți oameni nu vor avea niciun venit. Cei care vor avea loc de muncă vor lucra în condiții mai mizere decât înainte. Și oamenii, chiar și oamenii cu venituri medii, având în vedere șocul care tocmai a avut loc - care s-ar putea întâmpla din nou în vară și ar putea avea loc și la iarna - vor dori să facă și mai multe economii și vor dori sa reducă drastic chetuielile inutile”.

Roubini amintește că în ciuda faptului că în Germania și China, au redeschis deja toate magazinele în urmă cu o lună, restaurantele dun goale și nimeni nu cumpără nimic, adică nimeni nu se îndură să facă vreo chetuială majoră precum o casă sau o mașină. ”Toată lumea este îngrijorată și precaută. Și acest lucru se întâmplă în Germania, unde șomajul a crescut cu doar un procent. Patruzeci la sută dintre americani au mai puțin de 400 USD bani lichizi economisiți pentru o urgență. Nimeni nu vrea cheltuie nimic în plus”, a mai afirmat economistul.

Citește: Relansarea economiei, în formă de V, U, L, W? Roubini are altă literă

Nouriel Roubini avertizează că în Statele Unite vor începe revolte din cauza lipsei alimentelor. ”Uitați-vă la magazinele de lux din New York. Fie le-au baricadat, fie le-au golit rafturile, pentru că sunt îngrijorați că oamenii le vor sparge ca să fure gențile Chanel. Puținele magazine care sunt deschise, precum Whole Foods, au gărzi de securitate atât în interior cât și în exterior. Suntem la un pas de revolte. Există cozi lungi de patru kilometri la băncile de alimente. Asta se întâmplă în America. Îmi spui că totul va deveni normal în trei luni? Asta e sminteală”, a mai spus specialistul.

Dr. Doom a mai explicat că statisticile spun că SUA vor avea o rată a șomajului de 25% iar în iulie ajutoarul de șomaj va expira. ”Poate vom avea noroc. Poate va avea loc o recuperare rapidă și se va reduce până la 16%. Oricum va fi extrem de multă lume va rămâne fără bani în iulie. Iar dacă se vor reaangaja, acest lucru nu se va întâmpla la aceleași standarde ca înainte, cu aceleași beneficii. Vrei să te angajezi la restaurantul meu? Ghinion. Te pot anhaja numai cu ora, fără beneficii și cu un salariu mic. Asta vor oferi toți. Între timp, extrem de mulți oameni vor fi fără niciun loc de muncă. Ne-au trebuit 10 ani, între 2009 și 2019, pentru a crea 22 milioane de locuri de muncă. Și în numai două luni s-au pierdut 30 de milioane”, a mai spus Roubini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel