Distrigaz Sud Reţele plătește amenda dată de Consiliul Concurenței
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Distrigaz Sud Rețele va plăti amenda dată de Consiliul Concurenței
Distrigaz Sud Rețele va plăti amenda dată de Consiliul Concurenței
Distrigaz Sud Reţele, compania de distribuţie a gazelor din grupul Engie România, va plăti amenda de 3,7 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă, potrivit unui răspuns al companiei, remis la solicitarea AGERPRES.

În martie 2017, Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie având ca obiect posibila încălcare, de către Distrigaz Sud Reţele SRL, a prevederilor art. 6 alin (1) din Legea Concurenţei nr. 21/1996, aplicabile pe piaţa serviciilor de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, perioada vizată fiind ianuarie 2011 - iulie 2012, spun reprezentanţii companiei de gaze.

În august 2019, a fost finalizat raportul de investigaţie, considerându-se că Distrigaz Sud Reţele a practicat anumite costuri considerate a fi excesive pentru prestarea serviciilor de avizare tehnică şi recepţie tehnică aferente perioadei ianuarie 2011 - septembrie 2012, precum şi pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, din 2013 până în prezent.

"Precizăm însă că, începând cu octombrie 2012, prestarea serviciilor de avizare tehnică şi recepţie tehnică nu se mai efectuează de către operatorul de distribuţie, ci este efectuată de orice operator economic agreat de ANRE, facilitându-se, astfel, crearea unor condiţii competitive de piaţă. Această liberalizare a fost realizată şi ca urmare a demersurilor iniţiate de Distrigaz Sud Reţele", au arătat oficialii companiei.

Raportul final al investigaţiei obligă Distrigaz Sud Reţele la plata sumei de aproximativ 17,6 milioane de lei reprezentând aproximativ 1,44% din cifra de afaceri pe anul 2018 a companiei Distrigaz Sud Reţele, iar compania va proceda la plata sumei datorate, se menţionează în răspunsul distribuitorului de gaze.

"Distrigaz Sud Reţele îşi reafirmă întreg concursul pentru aplicarea prevederilor dreptului concurenţei, precum şi a oricăror altor prevederi legale sau reglementare care îi sunt aplicabile", au continuat responsabilii companiei.

Consiliul Concurenţei a sancţionat distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud Reţele SRL (DGSR), din grupul Engie România, cu amendă în valoare de 17,65 milioane de lei (aproximativ 3,7 milioane de euro), pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, remis, luni, AGERPRES.

Poziţia de monopol a DGSR pe piaţa distribuţiei gazelor naturale, în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie (Bucureşti şi localităţi din 19 judeţe din jumătatea de sud a ţării), a oferit companiei, conform legislaţiei, dreptul exclusiv de a aviza proiectele tehnice, de a recepţiona lucrările de execuţie şi de a pune în funcţiune instalaţiile de utilizare a gazelor naturale (IUGN). De asemenea, distribuitorul stabilea şi încasa tarife aferente acestor servicii.

În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2012, Distrigaz Sud Reţele SRL (DGSR) a stabilit şi a practicat tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuţie a IUGN şi pentru recepţia lucrărilor şi pentru punerea în funcţiune a acestora în perioada 2013-2019.

Retrospectivă 2019. OUG 114. Electricitate din import, prețuri record la gaze

În consecinţă, pentru avizarea tehnică şi pentru recepţia instalaţiilor de utilizare şi punerea în funcţiune a acestora, DGSR a practicat tarife mai mari decât media pieţei, au concluzionat inspectorii de concurenţă.

Comportamentul Distrigaz Sud Reţele s-a manifestat în perioada în care a fost singurul prestator al acestor servicii, consumatorii neavând posibilitatea de a alege alt operator.

Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată, în formă neconfidenţială, pe pagina web a instituţiei.

Grupul francez Engie a achiziţionat, în 2005, fosta companie de distribuţie şi furnizare a gazelor Distrigaz Sud.

Distrigaz Sud Reţele este divizia de distribuţie a gazelor şi deserveşte 1,9 milioane de clienţi din Bucureşti şi judeţele Braşov, Covasna, Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Buzău, Călăraşi, Olt, Dolj, Brăila, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Teleorman, Argeş, Prahova, Vâlcea şi Constanţa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel