Director OMV: Ne aşteptăm ca preţul petrolului să revină treptat în al doilea semestru
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
OMV și-a vândut benzinăriile din Germania! Pentru câți bani
OMV și-a vândut benzinăriile din Germania! Pentru câți bani
Grupul energetic austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, este încrezător că preţul petrolului îşi va reveni în a doua jumătate a anului, graţie creşterii cererii pentru combustibili şi a diminuării livrărilor din partea unor producători precum Arabia Saudită, a declarat, miercuri, directorul general al OMV, Rainer Seele, într-un interviu acordat Reuters.

Pandemia de coronavirus a dus la prăbuşirea cererii mondiale de petrol, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra cotaţiei ţiţeiului şi profiturilor companiilor petroliere.

Însă, disponibilitatea unor producători precum Arabia Saudită şi Norvegia de a reduce drastic producţia arată că există şanse ca preţul petrolului să revină la un nivel rezonabil, susţine Rainer Seele.

"De aceea, ne aşteptăm ca preţul petrolului să revină treptat în al doilea semestru până la o medie de 40 de dolari pentru acest an", a spus Rainer Seele.

Marea Britanie. Cel mai rapid declin al economiei de la criza din 2008

Potrivit acestuia, consumul de benzină şi motorină în Austria s-a redus la jumătate în aprilie, dar a revenit la 60%, după ce magazinele s-au redeschis la începutul lunii mai, iar în ultimele zile a ajuns la 65%.

OMV a decis să îşi reducă producţia de petrol în Emiratele Arabe Unite şi Norvegia pentru a-şi îndeplini cotele convenite, dar nu se aşteaptă la o oprire completă a producţiei, a spus Seele.

"De asemenea, nu mă aştept la întreruperi majore ale producţiei în operaţiunile noastre de rafinare", a adăugat Seele.

Grupul austriac OMV a profitat de faptul că şi-a modificat activitatea rafinăriilor sale din Europa dinspre producţia predominată de combustibili spre combustibil de avion şi produse petrochimice. În particular, cererea de polimeri utilizaţi pentru a produce echipamente de producţie şi ambalaje sterile a crescut semnificativ în ultima perioadă.

"În consecinţă, OMV are un grad de utilizare peste medie de plus 80% în Europa", a spus Seele.

Comparativ, rafinăriile unor rivali precum BP şi Total funcţionează în prezent la o capacitate de 60-70%.

Răspunzând criticilor că grupul OMV face mai puţin decât rivalii săi pentru a limita încălzirea globală, Seele a menţionat că, la vară, va anunţa ţinte concrete privind clima. De asemenea, pentru a-şi acoperi necesarul de energie, OMV se va baza în mare parte pe energiile regenerabile în viitor.

"Nu vom face din energiile regenerabile o divizie de activitate, în schimb ne vom îndrepta spre produse chimice cu valoare adăugată mare şi reciclare", a precizat Seele.

Directorul OMV a adăugat că o decizie cu privire la propunerea de a acorda dividende de doi euro pe acţiune pentru anul 2019, propunere făcută înainte de pandemia de coronavirus, va fi luată în a doua jumătate a anului.

"După ce vom trece de trimestrul al doilea şi avea o idee cu privire la trimestrul al treilea, board-ul managerial se va reuni şi va discuta acest subiect", a spus Rainer Seele.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel