Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Din consultanță pentru Fizică s-a născut o tipografie de succes: CONPHYS, Râmnicu Vâlcea
15 noi 2019 / 11:56, de  Matei Ion
O poveste de succes începe cu o idee venită dintr-o nevoie a pieței, foarte multă muncă, voință și... bani. Mulți se tem să pornească pe drumul propriu, din cauza lipsei banilor, însă multe afaceri de mare succes din România demonstrează că primele trei „ingrediente” sunt suficiente pentru a da startul unui business bun, dacă ultimul vine, parțial, dintr-o altă sursă: creditul bancar! O astfel de poveste este și în spatele actualei tipografii CONPHYS, din Râmnicu Vâlcea.

La început au fost doar doi fizicieni care au avut un vis: să transforme tipărirea lucrărilor de fizică într-o afacere de familie. Au găsit energia necesară, pentru a lucra după programul de muncă, iar finanțarea au găsit-o, pentru fiecare etapă de dezvoltare a firmei, la bănci și din alte surse. Au reinvestit timp de 25 de ani profitul obținut din business, au implementat mai multe proiecte europene, au atras fonduri pe diverse programe naționale sau internaționale, iar acum au planuri și mai ambițioase de dezvoltare. CEC Bank le-a preluat și reorganizat creditarea, astfel încât să poată face noile investiții.

Cum ați început această afacere și ce v-a determinat să faceți acest pas?

Dumitru Șteflea: Am început afacerea în anul 1990. Numele firmei este un acronim de la CONsulting și PHYSics, noi fiind doi asociați – eu și soția – ambii de profesie fizicieni. Am lucrat în cercetare mult timp și ne-am dus către zona privată, din dorința de a tipări manuale și reviste pentru fizică. Am început într-o manieră foarte simplistă, cu primul PC luat din Germania, cu bani împrumutați de la o bancă, pentru care am pus garanție toate bunurile pe care le aveam. Am cumpărat un calculator pe care redactam revistele și o imprimantă laser, pentru a tipări aceste reviste care să le fie de folos studenților și profesorilor, elevilor și candidaților la facultate. Ne-am dat seama, apoi, că avem nevoie de un tiraj mult mai mare care nu se putea face cu ceea ce aveam, deci am luat prima mașină de multiplicat. Am cumpărat-o după aproximativ doi ani și am investit 30.000 de mărci. Așa am început acest proiect ambițios pentru care nu aveam niciun fel de specializare. Am fost autodidacți.

Cum ați făcut primele angajări la tipografie și câți oameni lucrau la începutul activității?

Dumitru Șteflea: Am început să abordăm lucrări din ce în ce mai complexe. În perioada respectivă eram director științific la Institutul de Cercetări pentru Criogenie, iar soția mea lucra la Combinatul Oltchim și după orele de program făceam și jobul acesta, la tipografie. Eram singurii angajați. După ce ne-am cumpărat și primul utilaj de multiplicare am făcut și prima angajare. Am avut doi angajați care au lucrat la noi timp de 24 de ani, apoi au plecat în Anglia, să lucreze în construcții. Apoi au fost etape de investiții ulterioare, pe care le-am dezvoltat cu ajutorul unei bănci, până în anul 2002. Fabrica a-nceput să crească, în 1997 am cumpărat și primul teren, de 20.000 de metri pătrați, pe care am ridicat prima hală de producție și primul sediu administrativ. Am ajuns la un colectiv de 30 de angajați. Învățam din mers și produceam. În acest moment avem 174 de angajați.

Apoi ați trecut și la ambalaje și la etichete. Când ați cumpărat primul utilaj offset?

Dumitru Șteflea: În 1997 am trecut și la producerea de ambalaje de hârtie și carton, la etichete, tiparite cu utilaje offset. Numai cu această tehnologie am lucrat până în anul 2002, când am achizițonat prima mașină de tipărit Flexo, în leasing. Din 2003 am început noi investiții, iar acum un an am avut nevoie de o nouă creditare și am apelat la o ofertă complexă de la CEC Bank.

În ce a constat ajutorul CEC Bank, mai exact?

Dumitru Șteflea: Ne-a ajutat foarte mult, pentru că ne-au preluat de la băncile cu care lucram în momentul respectiv și au refinanțat trei credite mai vechi, pe care le-au cumulat și ne-au oferit șansa să deschidem încă o linie de creditare. Creditarea s-a extins pe o perioadă de zece ani, pentru creditele de investiții, și de doi ani pentru linia de credit. CEC Bank ne-a finanțat și o investiție într-un utilaj de tipărit flexo, personalizat pentru firma noastră, singurul din țară cu această configurație, în valoare de 1,5 milioane de euro. În primele luni am făcut analize, pentru preluarea creditelor și finanțarea ulterioară, iar efectiv am început să lucrăm cu CEC Bank acum patru luni. Găsisem mai multe oferte, dar nu în condiții la fel de avantajoase. Am făcut un studiu pe patru bănci, timp de un an, până am ales oferta CEC Bank, care mi s-a părut cea mai omogenă. În plus, CEC Bank mi s-a părut cel mai deschis la proiecte de creditare pe termen lung.

Ce produceți în acest moment la tipografie?

Dumitru Șteflea: În acest moment producția noastră cuprinde o gamă largă de articole, de la materialele de tip comercial – flyere, afișe, agende, broșuri – până la printuri mai complexe, cu un înalt grad de finisare. Am păstrat și am dezvoltat linia de ambalaje din carton, iar în domeniul flexografic ne-am dezvoltat mult în producerea de etichete autocolante, destinate multor domenii industriale, inclusiv etichete multilayer, ambalaje cu două și trei straturi, ambalaje sleev, liduri din aluminiu și Pet etc.

Ce planuri de viitor aveți?

Dumitru Șteflea: În domeniul în care activăm, noutatea tehnologică și implementarea ei cât mai rapidă în producție, dublată de utilizarea materialelor noi, cred că este o posibilă cheie a succesului pe termen mediu și lung. Deci trebuie să ne modernizăm liniile de producție permanent. Vom încerca să accesăm din fonduri europene, după ce vom avea o nouă discuție cu CEC Bank, pentru a finanța partea rambursabilă. Avem aproape 7.000 de metri pătrați construiți pentru spații de producție și administrative, avem o tipografie modernă și foarte multă experiență pe această piață, astfel încât să putem oferi garanții pentru creditare. Avem, de asemenea, și un bogat portofoliu de clienti pe care îi dorim mulțumiți de calitatea serviciilor noastre. Colaborarea cu CEC Bank o vedem reciproc avantajoasă și pe termen lung, bazată pe deschidere și transparență. Suportul CEC Bank trebuie să existe permanent, nu numai în finanțare, ci și în identificarea de noi produse ce se pot implementa în compania noastră.

 

 

Ştiri Recomandate

Deputații au eliminat pensiile speciale

Camera Deputaților a votat pentru eliminarea pensiilor speciale

Camera Deputaților a votat pentru eliminarea pensiilor speciale.

Primarul general al municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat că Guvernul Orban 'face poliţie politică' cu Primăria Capitalei

Gabriela Firea către Cîțu: Înainte se trimitea miliţianul, acum se trimite inspectorul

Primarul general al municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat că Guvernul Orban 'face poliţie politică' cu...

Succesul în antreprenoriat, garantat cu două „ingrediente” de bază: curajul și partenerul de finanțare

Uitându-ne în urmă, către începuturile afacerilor românești de succes, vom vedea că sunt...

Producția ar putea fi întârziată

Virusul ucigaș din China, pericol pentru proiectele Apple

Furnizorii chinezi ai companiei americane Apple au avertizat firma cu emblema mărului că, posibil, nu vor putea...

Concentrarea de forțe este majoră

Sute de rachete țintite spre Moscova. În cât timp poate fi învinsă Rusia

Statele Unite au reușit să izoleze Rusia, în special în Europa. În replică, Moscova se străduiește...

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor s-a cifrat, în decembrie 2019

Creditele în lei și valută au scăzut. Date BNR

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor s-a cifrat, în decembrie 2019,...

Camera Deputaţilor dezbate marţi, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale.

Violeta Alexandru despre pensiile speciale: Fiecare om e special!

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, îşi exprimă speranţa ca Parlamentul să îşi...

Gabriela Firea

Primarul Capitalei despre buget: "Este bine creionat, în condiţiile financiare de austeritate"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă pe tema...

Curs valutar | Actualizat la 28-01-2020
EUR flag1 EUR = 4.7787 RON
USD flag1 USD = 4.3378 RON
GBP flag1 GBP = 5.6456 RON
CHF flag1 CHF = 4.4767 RON
AUD flag1 AUD = 2.9260 RON
DKK flag1 DKK = 0.6395 RON
CAD flag1 CAD = 3.2865 RON
HUF flag1 HUF = 0.0142 RON
JPY flag1 JPY = 0.0398 RON
NOK flag1 NOK = 0.4732 RON
SEK flag1 SEK = 0.4502 RON
XAU flag1 XAU = 220.2158 RON
Monede Crypto
1 BTC = 39758.37RON
1 ETH = 755.95RON
1 LTC = 261.57RON
1 XRP = 1.04RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.36% p.a.
ROBOR:
3 luni: 3.18%
6 luni: 3.25%
12 luni: 3.30%
EURIBOR:
3 luni: -0.3100%
6 luni: -0.2300%
12 luni: -0.1120%