Dezvoltarea vine din investiţii în România. Cine spune asta
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Declarația a fost făcută de un responsabl al BT
Declarația a fost făcută de un responsabl al BT
România a dublat PIB-ul din 2006 până în prezent, dar nu prin investiţii, fiind ţara din UE cu cea mai slabă dinamică a investiţiilor productive din ciclul economic post-criză, a declarat, joi, Andrei Rădulescu, director de cercetare al Băncii Transilvania, în cadrul conferinţei "Banking 365: Banca Viitorului". 

"Am dublat PIB-ul din 2006 până în prezent, în termeni nominali, dar această dublare a PIB-ului nu a venit prin investiţii. Dacă analizăm istoric, dezvoltarea vine din investiţii în România. Dacă scoatem ţările din UE care au trecut prin ample procese de ajustare, Grecia, Portugalia, Italia, România este ţara din UE cu cea mai slabă dinamică a investiţiilor productive cin ciclul economic post-criză. Nu putem vorbi de dezvoltare durabilă. Am dublat PIB-ul, dar nu prin investiţii" , a spus Andrei Rădulescu.

El a afirmat că pentru a avea o convergenţă a costului de finanţare către cel înregistrat în regiune şi în ţările din zonă trebuie în primul rând să dezvoltăm piaţa de capital.

Citește și Investițiile străine în Europa, un dezastru. Ce loc ocupă România

"Stând în afara pieţei toţi antreprenorii bâjbâie pentru că nu au niciodată imaginea fidelă nici a riscului la care se expun şi nici a valorii proiectelor investiţionale. Aceste riscuri, neavând o piaţă dezvoltată de capital, sunt asumate de sectorul bancar şi automat se răsfrâng la nivelul costului de finanţare", a precizat Andrei Rădulescu la conferinţa organizată de Oxygen Events.

Economistul a declarat că trebuie să accelerăm digitalizarea pentru că aceasta reprezintă o realocare a resurselor în economie. Reformele structurale nu trebuie făcute atunci când nu mai ai acces la finanţare, ci într-o formă continuă şi în acest moment al Epocii Revoluţiei Digitale noi nu putem să rămânem în urmă. "Faptul că avem o economie slab digitalizată se răsfrânge la nivelul costului finanţării în economie", a spus Andrei Rădulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel