Descoperire. Atmosfera planetei noastre ”sună” ca un clopot
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
A fost confirmată o teorie veche de sute de ani
A fost confirmată o teorie veche de sute de ani
Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Kyoto și de la Universitatea Hawaii din Mānoa a arătat că întreaga atmosferă a Pământului vibrează într-o manieră care seamănă foarte mult cu vibrațiile unui clopot.

Studiul, o analiză detaliată a observațiilor luate din atmosfera Pământului de-a lungul mai multor decenii, a fost apreciat ca o confirmare a teoriilor dezvoltate treptat de către fizicieni, de-a lungul ultimelor două secole.

Teoria valurilor atmosferice

Un clopot produce sunetul său distinct, vibrând simultan pe mai multe frecvențe: sună un ton fundamental jos în același timp cu multe tonuri înalte.

În studiul lor, publicat în Journal of the Atmospheric Sciences, oamenii de știință descriu un fel de „muzică” în atmosferă care nu este detectată ca un sunet propriu-zis pe care îl putem auzi, ci mai degrabă ca unde la scară mare de presiune atmosferică care se întind pe glob și călătoresc în jurul ecuatorului, unele mișcându-se de la est la vest și altele de la vest la est.

Fiecare dintre undele detectate de oamenii de știință este o vibrație rezonantă a atmosferei globale, care are caracteristici analogice unui pas rezonant al unui clopot care sună.

O rară eclipsă de soare, vizibilă din Africa

În același mod în care Luna are o mare influență gravitațională asupra mărilor Pământului în același fel atrage și atmosfera planetei noastre. Luna împreună cu Soarelui, creează valuri atmosferice, sau rezonanțe, pe cer, care pot fi detectate ca niște buzunare în mișcare , care pot avea lungimi de mii de kilometri.

Confirmarea teoriilor vechi de secole

În noul studiu realizat de Takatoshi Sakazaki, profesor asistent la Școala de științe a Universității Kyoto, și Kevin Hamilton, profesor emerit la la Universitatea Hawaii din Mānoa, au prezentat o analiză detaliată a observațiilor presiunii atmosferice în fiecare oră, măsurată timp de 38 de ani.

Rezultatele studiului au scos la iveală zeci de modele de valuri care au fost prezise doar în teorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel