Degringoladă cu declararea beneficiarilor reali. Firmele, în încurcătură
11 mai, 20:11, de  Matei Ion
După ce a fost eliminată, depunerea declarațiilor cu beneficarii reali a fost reintrodusă în legislație. Amînarea însă nu se face automat pentru momentul în care se iese din starea de alertă, spune CSM.
Patronii firmelor nu mai știu ce trebuie să facă și ce nu
Patronii firmelor nu mai știu ce trebuie să facă și ce nu


Ministrul de Economiei Claudiu Năsui a declarat că formularul ar urma să fie amânat pentru luna octombrie a acestui an.

„Astfel, din cauza situației pandemice, declarația privind beneficiarii reali pentru companiile existente trebuie să fie depusă în maximum 90 de zile de la data la care se încheie starea actuală de alertă. Cu toate acestea, având în vedere că obligația de a depune declarația anuală privind beneficiarii reali a fost restabilită, companiile existente vor fi obligate să depună declarația anuală, indiferent de amânarea menționată anterior a termenului”, scriu specialiștii de la CMS într-un articol publicat recent pe tema Legii nr. 101/2021 și citat de avocatnet.ro.

Această clarificare din partea specialiștilor vine în contextul în care, anul trecut, după ce fusese scoasă obligația de raportare anuală prin declarație a beneficiarilor, pe fondul stării de alertă, Guvernul a decis să mai amâne termenul de depunere a declarației pentru firmele care erau deja înființate la data de 21 iulie 2019 (care vizează, practic, o primă și unică declarare a beneficiarilor la registru) - și a stabilit, prin OUG nr. 191/2020, că aceste firme au 90 de zile la dispoziție, după finalizarea stării de alertă, ca s-o depună.

"Ieri, în ședința de coaliție, s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci, vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă", a declarat astăzi Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

"Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi, prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta", a adăugat ministrul economiei.

Situația legislativă a declarației în acest moment

La sfârșitul lunii aprilie 2021, a intrat în vigoare legea care reintroduce obligația companiilor de a depune în fiecare an declarația privind beneficiarii reali. 

Din moment ce respectivul act normativ nu stabilește nicio excepție de depunere pentru anul acesta, începând chiar din 2021, firmele ar trebui să declare și beneficiarii reali, termenul pentru întocmirea și transmiterea acestor informații fiind de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale. 

Termenul până la care companiile sunt obligate să finalizeze întocmirea și transmiterea raportărilor este 31 mai, potrivit legislației contabile. De situațiile financiare și momentul aprobării lor este însă legat termenul depunerii declarației anuale privind beneficiarii reali, de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale. Așadar, declarația privind beneficiarii reali trebuie depusă, cel mai târziu, conform specialiștilor de la CMS, până pe 15 mai.

“Declarația anuală (…) trebuie depusă la Registrul Comerțului în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale. Termenul-limită pentru depunerea situațiilor financiare în 2021 (inclusiv aprobarea situațiilor financiare) este sfârșitul lunii mai. Prin urmare, declarația anuală privind beneficiarii reali pentru 2021 trebuie depusă până cel târziu la jumătatea lunii mai”, menționează specialiștii de la CMS.

Amenzile pentru nedepunerea la timp a declarației pentru cei care sunt obligați să o facă pornesc de la 5.000 de lei și pot ajunge până la 10.000 de lei.

Reamintim că obligația de depunere a declarației privind beneficiarii reali pentru firmele, asociațiile și fundațiile (ONG-uri) vizate a fost introdusă în legislație în urmă cu aproape doi ani, pe 21 iulie 2019.

Citește și: Claudiu Năsui, despre BIROCRAȚIE în mediul privat: Ieri am aflat cu STUPOARE

Cu toate acestea, abia noua reglementare privind declarația cu beneficiarii reali, așa cum sunt ei definiți în lege, restabilește, practic, regulile anterioare privind depunerea ei în trei contexte:

  1. la înregistrarea unei firme la Registrul Comerțului;

  2. anual, în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare pentru anul precedent;

  3. de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.

Așadar în luna mai ar trebui depuse aceste documente.

De asemenea, ONRC recomandă, pentru declararea anuală a beneficiarilor reali, depunerea online sau prin poștă ori curier.

Iată mai jos lanțul de legi care vizează declararea beneficiarilor reali

21 iulie 2019 - Intră în vigoare Legea nr. 129/2019, cea care a introdus în România obligația de declarare a beneficiarilor reali atât la înființarea firmelor, cât și anual și ori de câte ori apar modificări privind beneficiarii reali.

9 iulie 2020 - Intră în vigoare Legea nr. 108/2020, cea care a eliminat obligația de a depune anual declarația privind beneficiarii reali și care a scutit complet de depunerea declarației persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice. Acest lucru s-a petrecut înainte să se împlinească primele termene-limită de raportare a beneficiarilor reali.

30 aprilie 2021 - Intră în vigoare Legea nr. 101/2021, care reintroduce declarația anuală privind beneficiarii reali ai firmelor și care elimină scutirea de depunere pentru persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice.

Termenele care se bat cap în cap

15 mai 2021 - Potrivit specialiștilor de la CMS, acesta ar fi termenul până la care va trebui transmisă la Registrul Comerțului declarația anuală privind beneficiarii reali, de către toate entitățile vizate.

31 mai 2021 - Termenul pentru depunerea la Ministerul Finanțelor a situațiilor financiare pentru anul 2020. Cei care aprobă situațiile financiare cândva mai aproape de acest termen, vor trebui să transmită la Registrul Comerțului și declarația anuală privind beneficiarii reali.

Așadar, de-acum, declarația privind beneficiarii reali va trebui trimisă anual permanent, an după an, indiferent dacă există schimbări sau nu la firme.

Ştiri Recomandate

Extindere majoră a fabricii Lego din Ungaria

Lego îşi extinde fabrica din Ungaria cu o investiţie de 149 de milioane de euro, cu sprijinul Guvernului Ungariei, a...

Avertizare Cod roşu de vreme rea în două județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri seara o nouă avertizare Cod roşu de ploi torenţiale în mai...

NASA avertizează: Pământul se încălzește galopant

Cantitatea de căldură captată de Pământ s-a dublat din 2005, a avertizat NASA.

Cel mai puternic magnet din lume, trimis în Europa. Miza, fuziunea nucleară

Cel mai puternic magnet din lume este livrat în Franța pentru a fi instalat în miezul ITER, un reactor experimental...

Apanova anunță că este pregătită dă intervină în contextul avertizărilor meteo

Compania Apa Nova a transmis că este pregătită să intervină cu 17 hidrocurăţitoare, 56 autoutilitare, 31 echipamente...

Avertizare Nowcasting Cod portocaliu de vreme rea pentru București

Institutul de Meteorologie și Hidrologie a emis o avertizare nowcasting Cod portocaliu de averse torențiale.

Avertizare Nowcasting COD ROȘU de vijelii în vestul țării

Institutul de Meteorologie și Hidrologie a emis o avertizare nowcasting Cod roșu de vijelii pentru unul dintre...

Avertismentul OMS în legătură cu varianta indiană delta

Varianta Delta a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India şi prezentă la ora actuală în cel puţin 70...

Curs valutar | Actualizat la 19-06-2021
EUR flag1 EUR = 4.9250 RON
USD flag1 USD = 4.1340 RON
GBP flag1 GBP = 5.7441 RON
CHF flag1 CHF = 4.4992 RON
AUD flag1 AUD = 3.1162 RON
DKK flag1 DKK = 0.6623 RON
CAD flag1 CAD = 3.3425 RON
HUF flag1 HUF = 0.0139 RON
JPY flag1 JPY = 0.0375 RON
NOK flag1 NOK = 0.4811 RON
SEK flag1 SEK = 0.4824 RON
XAU flag1 XAU = 238.2808 RON
Monede Crypto
1 BTC = 146457.78RON
1 ETH = 9103.07RON
1 LTC = 641.76RON
1 XRP = 3.28RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.67% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.49%
6 luni: 1.63%
12 luni: 1.75%
EURIBOR:
3 luni: -0.5430 %
6 luni: -0.5130 %
12 luni: -0.4860 %