De unde provine înghețata pe care o mâncăm
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
În 2019, UE a produs peste 3 miliarde de litri de înghețată, ceea ce reprezintă o creștere de 6% față de anul precedent.

În aceeași perioadă, statele membre UE au exportat 222 de mii de tone de înghețată în țări din afara UE, în valoare totală de 723 de milioane €. În plus, importurile de înghețată din țări din afara UE s-au ridicat la 82 de mii de tone, în valoare totală de 180 de milioane €.

Germania a fost principalul producător de înghețată al UE

Dintre statele membre UE, Germania a fost principalul fabricant de înghețată în 2019, producând 635 milioane de litri de înghețată (reprezentând 21% din producția totală de înghețată a UE). Italia a produs 554 de milioane de litri (18% din producția totală de înghețată a UE). Datele din 2018 arată că Franța a produs 451 milioane de litri în acel an (sau 15% din producția totală în 2019).

Franța a exportat cea mai mare cantitate de înghețată în țări din afara UE

Franța a exportat în total 55 de mii de tone de înghețată în 2019, reprezentând 25% din totalul exporturilor de înghețată în afara UE. Franța a devenit astfel cel mai mare exportator de înghețată dintre toate statele membre ale UE, înaintea Olandei (care a exportat 35 de mii de tone de înghețată sau 16% din totalul exporturilor extracomunitare), a Germaniei (29 mii tone sau 13%) , Italiei (18 mii tone sau 8%) și Spaniei (16 mii tone sau 7%), conform cifrelor Eurostat.

Principala destinație a fost Marea Britanie și sursa exporturilor și importurilor de înghețată din UE

Marea Britanie (MB) a fost principala destinație pentru exporturile UE de înghețată către țările din afara UE. Statele membre ale UE au exportat 128 mii de tone de înghețată în Marea Britanie (58% din totalul exporturilor de înghețată extra-UE). Alte destinații principale au fost Elveția (12 mii tone sau 5%) și China (7 mii tone sau 3%).

Importurile de înghețată din țări din afara UE au provenit în principal din Regatul Unit (57 mii tone de înghețată, sau 70% din importurile de înghețată extra-UE), Serbia (16 mii tone sau 19%) și Elveția (2 mii (sau 2%).

România are 200 de companii care produc 47,8 milioane de litri de înghețată, clasându-se astfel pe locul 10 în topul producătorilor din UE, conform datelor Frames.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...

Planul Volkswagen de reducere a costurilor

Grupul Volkswagen a întocmit un plan de reducere a...

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor de Paște.

Românii pot cumpăra de azi noi titluri de stat Tezaur

Începând de azi, 15 aprilie, românii pot subscrie pentru...

Mai multe autorități vor putea colecta creanțe bugetare

În contextul necesității îmbunătățirii cadrului legal...

Aluminiul și cuprul cresc la bursă. Explicație

Această creștere nu are legătură cu ceea ce se întâmplă,...


pixel