De unde își extrage Arabia Saudită petrolul
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Arabia Saudită își exploatează resursele de hidrocarburi prin compania de stat Aramco, ce dispune de o infrastructură puternică, construită în zeci de ani.

Saudiții sunt cei mai mari exportatori de petrol, pompează din cele mai mari exploatări petroliere din lume și dispune de cheia celui mai bogat zăcământ de țiței din lume.

Aramco asigură pentru Arabia Saudită cea mai influentă poziție din cadrul OPEC.

Aramco extrage petrol și gaze naturale de la dunele de nisip și până în apele Golfului Persic. În luna noiembrie, saudiții au accelerat extracția de petrol , cu 11 milioane de barili în plus pe zi.

Cauza a fost temerea că sancțiunile impuse de SUA Iranului vor duce la o criză a petrolului ceea ce ar fi condus la scumpirea acestuia.

Acum, Aramco ar putea să fie nevoită să reducă mult producția record. Prea mult petrol și situația unei creșteri mici a cererii va zdruncina prețul și-l va duce mult în jos, ceea nu își dorește nimeni.

Proiectul Shaybah al Aramco arată că difcultățile întâmpinate și aparent de netrecut pentru o exploatare de acest gen în deșert au putut fi învinse.

Aramco a construit drumuri și un aeroport în deșertul numit Sfertul Gol, petru a aduce aici echipamentele necesare contruirii complexului industrial care a fost înălțat acolo unde nu treceau decât caravanele cu cămile.

Câmpul petrolier de la Shaybah este un punct esențial de dezvoltare care menține capacitatea Aramco de a exploata 12 milioane de barili de petrol pe zi. Instalația pentru gaze lichide naturale separă și procesează hidrocarburile pentru a putea și transportate și folosite.

Aramco nu se rezumă doar la dune, pentru a putea menține ritmul a început să exploateze si zăcămintele din Golful Persic. Pentru a dezvolta expoatarea offshore de la Manifa din Golful Persic, Aramco a construit o rețea de diguri care leagă un arhipelag de insule artificiale pe care sunt instalate sonde de explorare și exploatare.

Ras Tanura este cea mai mare rafinărie saudită și care este deținută de Aramco cu o capacitate de prelucrare de 550.000 de barili pe zi.

Cea mai mare parte a petrolului exportat de Aramco pleacă spre Asia. Unele dintre cele mai mari tancuri petroliere pleacă încărcate de la Ras Tanura spre Golf, prin strâmtoarea Ormuz, după care mai departe spre India, China, Japonia și Corea.
Aramco are în jur de 70.000 de angajați, de la ingineri, la muncitori de foraj, asistente medicale și piloți. Compania a debutat ca o concesiune americană dar care a fost preluată integral de statul saudit în 1980.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel