De ce COVID-19 este atât de greu de tratat Experți
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
O analiză cuprinzătoare a ceea ce știm până acum despre COVID-19 și modul în care funcționează sugerează că virusul are un profil infecțios unic, ceea ce explică de ce poate fi atât de greu de tratat și de ce unii oameni experimentează așa-numitul „COVID lung”, pacienți care se luptă cu probleme semnificative de sănătate la câteva luni după infecție.

Există dovezi din ce în ce mai multe că virusul infectează atât tractul respirator superior, cât și cel inferior - spre deosebire de sub-speciile coronavirusului uman „cu un nivel patogen scăzut”, care se instalează de obicei în căile respiratorii superioare și provoacă simptome asemănătoare răcelii sau virusuri „cu un nivel patogen ridicat”, cum ar fi cele care cauzează SARS și ARDS, care se instalează de obicei în căile respiratorii inferioare.

În plus, impacturile mai frecvente asupra mai multor organe, cheagurile de sânge și un răspuns imun-inflamator neobișnuit care nu este asociat în mod obișnuit cu alte virusuri similare înseamnă că COVID-19 a dezvoltat un set unic de caracteristici greu de gestionat.

În timp ce modelele experimentale pe animale implică un răspuns imun-inflamator prea agresiv este un factor cheie, se pare că lucrurile funcționează diferit la om: deși inflamația este un factor, este o dereglare unică a răspunsului imun care determină corpurile noastre să gestioneze greșit modul în care lupta împotriva virusului.

Acest lucru poate explica de ce unii oameni se confruntă cu „COVID lung” și suferă leziuni pulmonare severe după infecție.

Citește și: COVID-19. Studiul înspăimântător: Riscuri fatale și după șase luni

Ignacio Martin-Loeches, profesor clinician la Facultatea de Medicină a Trinity College din Dublin și consultant în medicină de terapie intensivă la Spitalul St. James, este co-autor al recenziei publicate recent în revista medicală The Lancet. El a spus:

Specialistul spune că: „Apariția SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, a dus la o criză de sănătate care nu a mai avut loc de la pandemia de gripă spaniolă din 1918. În mod tragic, milioane de oameni din întreaga lume au murit deja.

În ciuda concentrării internaționale asupra virusului, abia începem să-i înțelegem complexitatea. Pe baza cin ce în ce mai multor dovezi propunem ca SARS-CoV-2 să fie perceput ca o nouă entitate cu un profil infecțios necunoscut anterior. Are propriile sale caracteristici și o fiziopatologie distinctă și trebuie să fim conștienți de acest lucru atunci când tratăm oamenii”.

„Asta nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la cele mai bune practici existente care se bazează pe cunoștințele noastre despre alte coronavirusuri umane, ci o asamblare imparțială și treptată a pieselor cheie ale puzzle-ului COVID-19 pentru diferite cohorte de pacienți - în funcție de sex, vârstă, etnie, comorbidități preexistente - este ceea ce este necesar pentru a modifica ghidurile de tratament existente, oferind ulterior îngrijirea cea mai adecvată pacienților cu COVID-19. "

Articolul a fost produs de Grupul European pentru Imunologie al Sepsisului (EGIS), în care profesorul Martin-Loeches este unul dintre membrii fondatori. EGIS este un grup multidisciplinar de oameni de știință și medici cu interes special în infecția severă la pacienții internați la ATI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel