Danske Bank a dispărut complet din Estonia
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Danske Bank a anunţat marţi că afacerea sa din Estonia a intrat în lichidare, după ce, în februarie, autoritatea de reglementare de la Tallinn (FSA) i-a cerut să-şi închidă subsidiara, aflată în centrul unor investigaţii internaţionale într-un imens scandal de spălare de bani, transmite Reuters.

"Danske Bank şi-a închis în esenţă toate activităţile bancare din Estonia, în concordanţă cu planurile convenite cu FSA", a afirmat Frederik Bjoern, vicepreşedinte executiv şi preşedinte al Comitetului de lichidare.

Toate logo-urile şi însemnele Danske Bank vor fi scoase de pe clădirea sediului central din Tallinn în următoarele zile, a precizat oficialul băncii daneze.

Săptămâna trecută, fostul preşedinte al filialei estone a Danske Bank a fost găsit mort lângă locuinţa sa, conform presei, aparent fiind vorba despre o sinucidere.

Poliţia a găsit cadavrul lui Aivar Rehe, în vârstă de 56 de ani, în grădina casei sale din apropiere de capitala Tallinn, la două zile după anunţarea dispariţiei sale.

Încă o bancă scandinavă, afectată de scandalul spălării de bani

''Nu există nicio urmă de violenţă pe corpul său şi nimic nu sugerează un accident'', a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei estone.

Aivar Rehe a condus sucursala estonă a Danske Bank între anii 2008 şi 2015, cu doi ani înainte ca această bancă să ajungă în mijlocul unui scandal de spălare de bani.

Danske Bank este investigată în prezent în Danemarca, Estonia, Marea Britanie şi SUA pentru spălare de bani prin intermediul sucursalei sale estone. Banca este acuzată că între anii 2007 şi 2015 a efectuat prin intermediul filialei sale din Estonia operaţiuni de spălare de bani în valoare de circa 209 miliarde de euro, în special în favoarea unor cetăţeni ruşi. Aivar Rehe era doar martor în această investigaţie.

Anul trecut, directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estonă. Rezultatele investigaţiei realizate de un cabinet de avocatură extern indică posibilitatea ca angajaţii subsidiarei estone a Danske Bank să fi complotat cu clienţii, realizând tranzacţii ilegale. Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi, care au făcut în total 9,5 milioane de plăţi prin subsidiara estonă a Danske Bank, în perioada 2007 - 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel