Urmărește dezbaterea live

Daniel Dăianu: Bugetul pentru 2021 înseamnă o schimbare de conduită
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Daniel Dăianu
Daniel Dăianu
"Corecţia macroeconomică trebuia să înceapă în 2020", a declarat, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. În opinia fostului ministru de finanțe Bugetul pentru anul 2021 este unul raţional dar care are un deficit mai mare decât cel indicat de premier, de 8,23 din PIB, dacă se utilizează metodologia europeană - ESA.

Președintele Consiliului Fiscal a explicat că în acest an doar Spania ar depăşi România în ceea ce priveşte nivelul deficitului.

"În 2021, numai Spania ar avea un deficit mai mare decât al României, pentru că Spania a avut un deficit record, de peste 2 cifre. Noi ţintim un deficit cash, potrivit prognozei Ministerului de Finanţe, de 7,16%, ajutat însă de încasări în contul anului 2020 - mă refer aici la amânările la plată şi venituri din închirierea frecvenţelor 5G. Pe ESA, care este metodologia europeană, şi care asigură comparabilitate cu alte state din UE, declinul ar fi de la 9,1%, cum este estimarea MFP, la 8,23%, în acest an", a precizat Daniel Dăianu. 

Citește și: RECORD la Bursa București chiar în anul PANDEMIEI

"Corecţia macro-economică în România începe în 2021, dar ea trebuie să fie corelată cu transformarea economiei. (...) Corecţia macroeconomică trebuia să înceapă în 2020, dar a fost stopată de pandemie, iar bugetul 2021, în pofida a ceea ce se afirmă, şi anume că este unul de austeritate, eu zic că este unul al raţiunii. A-l compara cu bugetele din 2010-2011, când au fost tăiate drastic venituri personal, salarii, este un non-sens. Deşi pe deficit cash corecţia pare considerabilă, pe metodologia europeană este moderată, şi este firesc, având în vedere faptul că economia este într-o perioadă de convalescenţă, chiar dacă vorbim de redresare. Să nu uităm că în 2019 aveam deficit structural de peste 5% din Produsul Intern Brut. Aveam cel mai mare deficit primar - cel care exclude serviciul datoriei publice - din Uniunea Europeană. Deficitul structural a crescut copios anul trecut, este peste 7% din PIB", a afirmat Daniel Dăianu.

Preşedintele Consiliului Fiscal a arătat că se pune întrebarea cum va avea loc această corecţie timp de 4 ani în lipsa creşterii veniturilor bugetare, notează Agerpres.

"Bugetul pentru 2021 înseamnă o schimbare de conduită, că am avut această pro-ciclicitate, care a fost o trăsătură fundamentală a construcţiilor bugetare. În 2021, de fapt prin începerea corecţiei, semnalăm o schimbare de conduită majoră. Important este să continuăm, iar eu cred că vom continua. Întrebarea mare este cum vom face corecţia în cei patru ani, şi de aceea noi subliniem şi nevoia de creşteri de venituri bugetare", a menţionat Daniel Dăianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel