Dan Suciu: Vom ajuta şi noi la găsirea unei scheme a rambursării ratelor
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Banca Națională a României  / Foto: BNR
Banca Națională a României / Foto: BNR
Băncile găsesc soluţii pentru ce puţin următoarele 2-3 luni de a depăşi această situaţie, iar dacă va fi nevoie vom ajuta şi noi la găsirea unei scheme de înlesnire a rambursării ratelor, a declarat, miercuri, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu. 

"Am văzut primele măsuri ale băncilor care, cel puţin pe următoarele 2 - 3 luni, găsesc soluţii pentru această situaţie. Sigur că, dacă va fi nevoie, vom continua şi noi şi vom ajuta la găsirea unei scheme de uşurare a rambursării ratelor. Salut faptul că există o disponibilitate mare a sectorului bancar de a găsi soluţiile caz cu caz şi cred că e important să înţelegem situaţia. Mingea nu e în primul rând la noi, dar avem toată deschiderea pentru a susţine acest demers şi de a ne ocupa de ceea ce este până la urmă la noi. Una dintre mingile care este la noi ţine de menţinerea unei lichidităţi adecvate în piaţă, adică să fie bani în piaţă şi să ajungă atât la bănci, cât şi, prin intermediul băncilor, la companiile care au nevoie şi chiar la stat, pentru că în această perioadă este nevoie de lichidităţi mari", a spus oficialul BNR.

Regulamentul BNR trebuie schimbat, anunță ministrul Finanțelor

Referitor la o eventuală reducere a dobânzii de referinţă, Suciu a explicat că BNR analizează acest lucru "cât de curând", adăugând că "efectul unei scăderi de dobândă este unul în timp".

"Decizia FED-ului (de reducere a dobânzii de referinţă - n. r.) şi deciziile marilor bănci vizează marile pieţe de capital. Vedem că la noi această relaţionare nu e neapărat atât de directă. Vom analiza şi noi cât de curând această situaţie, dar efectul unei scăderi de dobândă este unul în timp. Sigur că creditele de care vorbiţi au rostul lor, mai ales în momentul în care va reîncepe activitatea. Cred că prima implicare acum este de a găsi soluţii pentru oamenii care au nevoie de bani să-şi continue viaţa de zi cu zi. Am văzut la nivelul Guvernului că se discută amânarea plăţii unor taxe, unor dări, creşterea returnărilor de TVA, deci păstrarea lichidităţilor acolo unde e nevoie: la nivelul corporaţiilor, companiilor, oamenilor. Pasul următor ţine de reluarea activităţii prin credite avantajoase şi evident vom discuta toate lucrurile acestea pas cu pas", a afirmat Suciu.

Întrebat dacă BNR ar putea pune pe piaţă mai mulţi bani prin reducerea rezervelor, Dan Suciu a menţionat că e posibil "în funcţie de necesităţi".

"Să nu uităm, însă, că mai mulţi bani în piaţă înseamnă presiune pe curs, pe care încercăm să o controlăm la rândul nostru aşa încât să nu punem presiune suplimentară faţă de cea care deja este", a precizat reprezentantul Băncii Naţionale.

În ceea ce priveşte preocuparea din spaţiul public privind lichiditatea din piaţă, purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că sistemul bancar din România este unul stabil, iar "cine vrea să scoată bani nicio problemă, să se ducă la ATM-uri să scoată".

"Am văzut în ultima perioadă o preocupare legată de cash, de exemplu la ATM-uri. Sigur, cine vrea să scoată bani nicio problemă, să se ducă la ATM-uri să scoată. Sfatul nostru este să nu se agite suplimentar, pentru că nu au niciun motiv. Dimpotrivă. Sistemul este stabil şi are multă lichiditate şi chiar este mai sănătos să faci plăţile altfel. Dacă vrei să faci plăţi cu cardul, online, sunt recomandate în această perioadă. Nu este niciun moment de descurajare a cuiva, dacă vrea să scoată bani de la ATM-uri, dar e un gest care, în momentul acesta, este un gest inutil decât unul care să aibă o anumită semnificaţie. Fiecare poată să scoată cât crede", a punctat Dan Suciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

UE începe să lucreze la noile sancțiuni împotriva Iranului

Mai multe state membre ale UE au cerut extinderea...

UE vrea ratificarea unui tratat împotriva pescuitului abuziv

Uniunea Europeană și guvernele a 13 țări au îndemnat...

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...


pixel