Cursa înarmării. De mâine, nimic nu mai este imposibil
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Arsenelele Rusiei și Chinei trezesc îngrijorare
Arsenelele Rusiei și Chinei trezesc îngrijorare
Statele Unite ies oficial, vineri, din Tratatul privind reducerea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune (INF), deschizând, astfel, calea spre o nouă cursă a înarmării îndreptată împotriva Rusiei, dar mai ales împotriva Chinei. 

”Tratatul INF a fost util, dar nu funcționează dacă una dintre părți nu îl respectă”, a comentat, recent, noul șef al Pentagonului, Mark Esper. ”Statele Unite vor respecta prevederile documentului și toate obligațiunile aferente până la 2 august, după care vom face ceea ce este în interesul nostru”, a adăugat el adresându-se Senatului american.

SUA au lansat la 1 februarie procedura de retragere din acest acord bilateral semnat în timpul Războiului rece, anunțând, atunci, că operațiunea se va întinde pe o durată de șase luni. Cu o lună înainte de expirarea termenului, președintele rus, Vladimir Putin, a semnat, în 3 iulie, decretul privind suspendarea participării țării sale la INF.

Deci, dacă până mâine nu intervine o minune, INF, care a abolit utilizarea tuturor rachetelor cu o rază cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri și a permis eliminarea rachetelor balistice SS20 ruse și Pershing americane deplasate în Europa, își va înceta existența.

Cine are de câștigat

În pofida îngrijării exprimate de europeani în legătură cu riscul declanșării unei noi curse a înarmării, NATO a aprobat poziția amricană, pe motiv că racheta rusă 9M729 violează INF. Moscova a încercat să convingă că nu este așa și chiar a prezenta arma respectivă într-o conferință de presă demonstrând că, la viteză maximă, nu poate parcurge decât 480 de kilometri, dar Occidentul nu a luat în seamnă străduințele, oricum tardive, ale Kremlinului.

De fapt, moartea tratatului INF convine Statelor Unite, după cum nota, luna trecută, fostul ministru american al apărării, Ash Carter. ”Din punct de vedere militar și nu politic, nu este chiar atât de rău”, spune el la o conferință organizată la cenrul studii Council on Foreign Relations. ”Se va putea recurge la ceea ce noi numim o lovitură convențională rapidă”. Pentagonul chiar s-a bucurată că, acum, își va putea modernia arsenalul pentru a contracara creșterea Chinei, care încearcă să-și impună supremația militară în Asia.

Citește și SUA vor controlul total. Rusia, șocată de intențiile Washingtonului

”Cea mai mare parte a arsenalului chinez este alcătuit din rachete cu rază intermediară, iar noi trebuie să ne asigurăm că dispunem de capacități similare, dacă, din nefericire vom fi constrânși să intrăm în conflict cu Beijing, la un moment dat”, a subliniat Esper. Washington a promis să nu deplaseze noi rachete nucleare în Europa, dar nu a făcut nici o promisiune legată de armele convenționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel