Cumularea pensiei cu salariu. Care vor fi victimele Guvernului Orban
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Potrivit ministrului, vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze și după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator.
Potrivit ministrului, vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze și după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator.
Interdicția cumului pensiei cu salariul bugetar va apărea curând în legislație, dar având unele excepții, a decis Guvernul, printr-un proiect legislativ pe care și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Cei care cumulează cele două tipuri de venituri vor fi obligați să renunțe la unul dintre ele, la scurt timp după ce legea intră în vigoare.

"Beneficiarii dreptului la pensie pentru limita de vârstă aparținând sistemului public de pensii, cât și beneficiarii pensiilor de serviciu/pensiilor militare de stat/indemnizațiilor pentru limită de vârstă, anticipată/anticipată parțială, reglementate prin acte normative cu caracter special, care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate", prevede proiectul cu modificări legislative pe care Guvernul și-a asumat luni răspundere în fața Parlamentului. Acesta merge acum la promulgare, fiind o procedură legislativă specială.

Ludovic Orban: Îmi doresc pentru mama mea o pensie decentă

Mai exact, cumulul va fi interzis atât între pensiile din sistemul public de stat și veniturile bugetare, cât și între acestea din urmă și pensiile din legi speciale (cum sunt cele ale magistraților, militarilor etc.). Sunt vizate și pensiile pentru limită de vârstă, dar și cele anticipate.

Guvernul a venit cu câteva exceptări de la această interdicție:

  • personalul din învățământul preuniversitar, sănătate și cultură pensionat pentru limită de vârstă în baza principiului contributivității care poate fi menținut pe post la decizia ordonatorului principal de credite, numai dacă postul nu poate fi ocupat de o persoană care nu a dobândit calitatea de pensionar și numai dacă neocuparea postului afectează buna funcționare a instituției;

  • în aceleași condiții, personalul Academiei Române și asistenții personali ai persoanelor cu handicap;

  • personalul din societățile/companiile naționale și societățile comerciale la care capitalul social e deținut integral/majoritar de stat și cărora li se stabilește bugetul de către Guvern, în aceleași condiții ca cei de mai sus;

  • personalul angajat cu contract de muncă pe post de pilot din cadrul Școlii Superioare de Aviație;

  • pentru mandatele pentru care Constituția stabilește expres durata sau pentru mandatele alese în autorități publice prevăzute de Constituție (primari, de pildă).

La începutul lunii, ministrul muncii anunța intenția de a reintroduce această interdicție în lege și de a-i forța pe cei care cumulează cele două tipuri de venituri să renunțe la una dintre ele.

Ideea interzicerii cumulului nu e deloc nouă, a mai fost pusă în dezbatere de multe ori și, acum câțiva ani, aceasta a fost chiar aplicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel