CUM se va termina pandemia. Experții au schițat patru SCENARII
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Revenirea la normal, o dorință generală
Revenirea la normal, o dorință generală
Pe măsură ce vaccinarea împotriva Covid-19 ia amploare în țările dezvoltate, o întrebare revine cu insitență - ce urmează? Vor mai apărea alte mutații, se vor reînchide granițele? Când se va crea imunitatea de grup și când se va reintra într-o normalitate stabilă? 

La sfârșitul lunii iulie, revista Lancet a publicat un articol semnat de vreo 30 de oameni de știință și care analizează direcțiile pe care ar putea evolua pandemia de COVID-19 în următoarele luni, vezi ani. Dar, în loc de concluzie, autorii materialului se întreabă, la rândul lor, dacă pandemia se va termina în trei sau cinci ani. Și scriu aceiași cercetători că totul va depinde de trei factori principali: 

- cât de repede se va încheia vaccinare, la nivel de țări și la scară globală;

- cât de periculoase vor fi viitoarele variante ale virusului;

- cât de strict vorm respecta - vaccinați sau nevaccinați - recomandările autorităților.

Tot la sfârșitul lunii iulie, publicația JAMA, a American Medical Society, a prezentat patru scenarii de evoluție a pandemiei. 

Primul scenariu - eradicarea. Medicii vor reuși, într-un final, ucidă coronavirusul, așa cum sa întâmplat în urmă cu aproape jumătate de secol cu ​​virusul variolei. Dar numai cu o condiție: imunitatea trebuie să fie puternică și de durată, astfel încât să asigure o protecție totală împotriva reinfectării și, în același timp, să prevină transmiterea ulterioară a infecției. În cazul COVID-19, există puține speranțe în acest sens, având în vedere mutațiile care continuă să apară. 

Scenariul doi - alungarea pandemiei, adică aducerea temporară a numărului de infecții dintr-o anumită țară la zero prin vaccinare în masă și un sistem de măsuri restrictive - de fapt, închiderea completă a frontierelor și izolarea față de lumea exterioară. După cum scriu autorii lucrării, această opțiune este cea mai probabilă în cazul în care epidemia va trebui ținută sub control, actualizând periodic vaccinul.

Citește și Vaccinare. OMS nu mai crede. Delta a schimbat datele problemei

Scenariul trei - coabitarea, se bazează pe presupunerea că vaccinurile dezvoltate (sau mai degrabă modificările lor viitoare) vor continua să protejeze numai de formele grave de Covid-19 și deces. În condițiile în care există multe vaccinări, virusul va înceta să mai prezinte un pericol vital, Covid-19 transformându-se, practic, într-o răceală sezonieră.

În sfârșit, al patrulea scenariu este o conflagrație pe scară largă. Această opțiune este posibil dacă o parte semnificativă a populației lumii rămâne nevaccinată, fie din cauza unor probleme legate de accesul la vaccinuri, de contraindicații medicale sau, pur și simplu, din cauza reticenței personale. În acest caz, virusul va continua să se răspândească rapid - și, prin urmare, să sufere mutații. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel