Cum poți rămâne fără mașină. Noi modificări legislative
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bulgaria şi România au raportat cel mai semnificativ declin, transmite DPA.
Bulgaria şi România au raportat cel mai semnificativ declin, transmite DPA.
Din peisajul urban al României nu lipsesc autoturismele parcate pe trotuare și nu puține dintre acestea sunt, sau par, abandonate.

Inițiatorii proiectului de lege mai spun că doar în București sunt peste 3.000 de astfel de vehicule, iar în alte mari orașe din țară, numărul acestora este de ordinul sutelor.

Un nou proiect de lege dorește să aducă o rezolvare pentru această situație. Problemele care au împiedicat autoritățile să ridice mașinile au fost multe, printre acestea faptul că există proprietari care nu vor să declare că mașina lor este abandonată, deși nu o mai folosesc de ani de zile, alții chiar își achită taxele și consideră că au dreptul de a ocupa spațiul public, alte mașini au numere străine sau proprietarii nu sunt cunoscuți și nu în ultimul rând, unii proprietari identificați au domiciliul în alte localități, li se comunică prin poștă somația, dar de cele mai multe ori, actele sunt returnate, deoarece nu s-a prezentat nimeni să le ridice.

Modificări propuse

1. Includerea, în definiția “vehiculelor fără stăpân” și a mașinilor înmatriculate în străinătate

2. Scurtarea perioadei în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice de la 1 an la 6 luni

3. Introducerea obligativității înmânării sau afișării, de către autorități, a somației, la adresa proprietarului.

Redefiniea vehiculelor fără stăpân și a celor abandonate

În noua propunere legislativă se redefinesc cei doi termeni astfel:

  • vehicul fară stăpân – vehiculul de orice categorie, fară plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculat în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut;

  • vehicul abandonat – vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu corespunde circulaţiei pe drumurile publice, conform rigorilor impuse de lege.

Inspecția tehnică periodică a mașinii. Reguli valabile pentru 2020

Conform noilor reglementări propuse, înștiințările vor fi trimise prin scrisori recomandate cu confirmare de primire iar dacă proprietarul nu răspune somației în 10 zile, ”autovehiculul devine automat proprietatea unităţii administrativ-teritoriale din raza căreia a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispoziţie a primarului şi urmează a fi valorificat prin vânzare în condiţiile legii sau predat unei unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor, în funcţie de starea vehiculului.“

Proiectul mai introduce, de asemenea, dovada de achitare a taxelor auto, a amenzilor şi dovada efectuării ITP-ului de către proprietar/deţinător legal în termen de 5 zile de la primirea somaţiei. Și la procedura de revendicare a proprietarului se aduc modificări.

Proprietarii își pot recupera vehiculele în termen de 10 zile de la data la care persoana care revendică/reclamă vehiculul face dovada plății tuturor taxelor și amenzilor.

Un aliniat nou regementează și cauntumul amenzilor: ”Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.000 lei (RON) refuzul proprietarului sau al deţinătorului legal al vehiculului de a se conforma somaţiei prevăzute la art. 9 şi fapta proprietarului sau a deţinătorului legal al vehiculului prevăzută la art. 6 alineatul (3).”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel