Criza energiei din Europa. Când se termină și cum
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Centralele pe cărbune trebuie să dispară complet
Centralele pe cărbune trebuie să dispară complet
Creșterea globală a prețurilor la energie arată, într-un fel, tranzițiea haotică către o energie mai ecologică. Un remediu pentru costurile volatile ale combustibililor fosili sunt mai multe surse regenerabile.

Exemplul Europei

Viteza vântului a fost sub medie anul acesta, ceea ce a dus la o dependență mai mare de gazele naturale. Acest fenomen a coincis cu o criză globală a ofertei care a împins prețurile și mai mult. Drept urmare, centralele pe cărbune, mai poluante au fost repune în funcție. Nu este un aspect bun pentru Uniunea Europeană, care promovează o strategie ecologică ambițioasă, sau pentru Marea Britanie, care urmează să găzduiască discuții climatice globale la Glasgow în noiembrie.

„Pe măsură ce începem să eliminăm treptat cărbunele și energiea nucleară care există în sistem de zeci de ani, există riscul ca prețurile să crească în continuare”, a declarat Toby Couture, director la compania de consultanța E3 Analytics. "Dacă începe să pună în pericol fiabilitatea energiei și creșterea semnificativă a prețurilor la energie pe care oamenii le plătesc, ar putea duce la retragerea semnificativă a sprijinului politic".

În ciuda unor îngrijorări, acest lucru nu s-a întâmplat încă la scară largă în Europa. Un posibil motiv este că bătrânul continent nu s-a confruntat cu un risc larg de întrerupere a furnizării energiei, așa cum s-a întâmplat în California, Texas și New York anul acesta. Un alt lucru ar putea fi că prețul energiei, proporțional cu venitului rămâne sub nivelurile istorice. Sau este o reflecție conform căreia europenii, care consideră schimbările climatice drept una dintre cele mai importante preocupări, ar putea accepta prețuri ușor mai ridicate ale energiei dacă aceasta duce la o lume cu emisii reduse de carbon.

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că combustibilii fosili sunt scumpi. Energia solară și eoliană sunt acum mai ieftine decât gazul sau cărbunele în mare parte a lumii, potrivit grupului de cercetare BloombergNEF. Energiile regenerabile sunt, de asemenea, mult mai puțin volatile. Costul energiei solare și eoliene este blocat în momentul instalării, în timp ce prețurile combustibililor fosili pot fi afectate de o multitudine de factori, de la accidente de foraj la geopolitică.

Această diferență de costuri este și mai pronunțată în Europa din cauza pieței de carbon a blocului menită să descurajeze investițiile în surse poluante de energie. Operatorii centralelor electrice trebuie să plătească pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit. Prețurile s-au dublat aproape anul acesta, până la 60 de euro (72 dolari) pe tonă, câștigând mai mult de 18% de la mijlocul lunii iulie, pe măsură ce mai multe utilități au trecut de la gaz la cărbune, ceea ce generează mai mult CO₂.

ANRE, compensații pentru consumatorii de energie electrică

Companiile și investitorii au crescut, de asemenea, costurile, cumpărând permise anul acesta, în așteptarea faptului că planurile UE de a accelera reducerile de emisii vor întări oferta. În martie, analiștii de la BNEF prognozează că prețul carbonului va atinge 60 de euro până în 2024. Câteva luni mai târziu, aceștia prevedeau deja prețuri de până la 65 de euro până la sfârșitul acestui an.

Actuala evoluție a prețului carbonului care era de așteptat să ajungă peste ani este deja aici. Având în vedere politicile atât de restrictive, răspunsul la prețuri mai mari la energie nu este mai mult combustibilii fosili, ci mai multă aprovizionare cu surse regenerabile. „Ceea ce vedem pe piețele de energie electrică este cu siguranță de evitat”, a spus Couture. "Prețurile energiei electrice nu trebuie să fie la fel de ridicate, ci trebuie doar să fim serioși în ceea ce privește extinderea surselor regenerabile de energie."

Ce se întâmplă în Spania

Prețurile energiei s-au triplat anul acesta la peste 150 de euro pe megawatt oră. Acest lucru este cauzat parțial  de viteza mai mică a vântului, dar se datorează și faptului că Spania a investit insuficient în energie solară, în ciuda faptului că are unele dintre cele mai expuse țări la soare din Europa. Spania a corectat acest lucru în ultimii ani, dar noua aprovizionare a fost gata la timp pentru a evita actuala criză de electricitate, determinând guvernul să încerce să accelereze construcțiile.

În cele din urmă, noua aprovizionare cu gaz va reveni, iar prețurile vor scădea. Multe dintre țările blocului s-au angajat să renunțe treptat la cărbune din 2025, astfel încât revenirea la cel mai murdar combustibil fosil nu va mai fi o opțiune în viitor. În câțiva ani, ar trebui să vedem o penetrare ridicată a surselor regenerabile de energie cu tehnologii de sprijin, cum ar fi hidrogenul sau bateriile de nouă generație.

Căile de atingere a emisiilor zero-zero până în 2050 apar ca niște curbe line pe prezentările analiștilor. Creșterea prețurilor energiei europene este un memento că realitatea va fi mult diferită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel