Creșterea numărului de investitori, una din prioritățile AAF pentru 2020
26 feb, 11:35, de  Mara Ivan
Creșterea numărului investitorilor în fonduri de acțiuni și o mai bună propagare a educației financiare în rândul populației active reprezintă două dintre principalele provocări ale industriei de asset management în 2020, au afirmat astăzi membrii Consiliului Director al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, organizație profesională ai cărei membri administrau la finalul anului trecut active de 48,4 miliarde de lei.
Boardul AAF
Boardul AAF


După ce în 2019, industria de asset management a atins cel mai înalt nivel al activelor din ultimii zece ani iar numărul investitorilor în fonduri deschise de investiții a ajuns la 344.495, în creștere cu 12,2% față de decembrie 2018, pentru 2020 obiectivele administratorilor se înscriu pe direcția consolidării acestor rezultate.

”Performanța excelentă a pieței de capital în 2019, atât în ceea ce privește nivelul activelor cât și evoluția numărului de investitori, este un semnal extrem de încurajator într-un context deopotrivă favorabil și provocator în care este necesară mai mult ca oricând înțelegerea de către un număr cât mai mare de persoane a beneficiilor transformării economiilor în investiții. Anul acesta, mai mult decât în trecut, rolul nostru este de a fi un liant între nevoia investitorilor de a-și spori inteligent economiile și oferta pieței, de a răspunde într-o manieră personalizată acestor nevoi”, a afirmat Radu Hanga, președinte AAF.

Jan Pricop, directorul executiv al Asociației, consideră că revenirea interesului investitorilor în fondurile de acțiuni și obligațiuni, observată la finalul anului trecut, ar putea fi tendința care va domina piața și în acest an.

În opinia sa, numărul celor care vor considera mult mai atractive investițiile în fonduri anul acesta și vor alege să-și îndeplinească, astfel, obiectivele financiare personale, pe termen mediu și lung, ar putea crește cu minim 10%.

„De-a lungul deceniilor, economia europeană s-a bazat pe forme tradiționale de împrumut pentru a finanța întreprinderile și pe conturile de economii pentru a remunera persoanele care economisesc. Dar vremurile se schimbă. Evoluțiile demografice ne arată în mod clar că pensiile asigurate prin sistemul pay-as-you-go vor trebui să fie completate din ce în ce mai mult de economisirea și investiția inteligentă de-a lungul vieții. Dacă ratele de dobândă scăzute persistă pe termen lung, conturile de economii nu vor mai fi un mecanism pentru a crește valoarea economiilor oamenilor. Acest lucru va mai putea fi realizat doar printr-o migrare pe scară largă către investiții în acțiuni”, a explicat Jan Pricop, citând din Interim Report of the High Level Forum on the Capital Market Union.

”Fondurile de investiții reprezintă o alternativă pentru lichiditate, economisire sau investiții de lungă durată. Gama este variată, utilizarea simplă și transparentă”, a afirmat la rândul său Aurel Bernat, membru în boardul AAF, director general BT Asset Management.

Citește și Explozie a fondurilor de investiții! Află cu cât a crescut

În opinia lui Horia Gustă, vicepreședintele AAF ”saltul de la consumator la investitor nu este o cădere în gol, dar trebuie sa faci un prim pas sau măcar să îți iei avânt. În acest an, ne dorim ca prin eforturile pe care le facem în direcția educației financiare, să reușim să explicăm cât mai eficient investitorului de retail valoarea pe care o pot crea economiile personale, prin investiții diversificate” a declarat Horia Gustă.

Pe de altă parte, spune oficialul AAF, director general Certinvest ,”după un an frenetic cu performanțe peste media europeană, Bursa de Valori București așteptă o participare mai activă a jucătorilor de talie mică sau mijlocie, a căror listare ar aduce reale beneficii industriei fondurilor de investiții”.

”Provocările din 2020 vor fi cele din fiecare an și anume cele legate de cadrul legislativ și de stabilitatea contextului socio-politic, care influențează mișcările pieței financiare”, a mai spus vicepreședintele AAF.

De aici trebuie să începem

“Dacă vrem să trăim diferit, trebuie să schimbăm ceva în comportamentul nostru, ca indivizi. Ne uităm la viața bună pe care o au mulți din Vestul Europei și vedem că și-o permit, chiar și după pensionare și ne gândim, de ce nu și noi? Unul din factorii cheie ai prosperității acestora este disciplina de a economisi eficient, pe termen lung și prin intermediul fondurilor de investiții. Cred că de aici trebuie să începem. Chiar de azi”, a spus la rândul său Dan Popovici, membru în board-ul AAF și director general OTP Asset Management. De altfel, o analiză efectuată de compania pe care o reprezintă, atrage atenția că deși economiile populației cresc (în 2019, economiile românilor în bănci au crescut cu 11,9%) inflația le erodează, acționând ca o frână.

Educația financiară este văzută ca un proces cu mai multe etape de mulți dintre membrii Asociației Administratorilor de Fonduri. Cristian Pascu, membru AAF și director executiv adjunct al BCR spune că instituția pe care o reprezintă se pregătește să lanseze un nou proiect în acest sens. “După succesul programului de educație financiară Școala de bani, lansăm în acest an un nou program educațional la nivel național - BCR Școala de business. Este destinat antreprenorilor iar scopul este să îi ajutăm să fie mai bine pregătiți pentru situațiile care le pot impacta afacerea. Programul are o platformă dedicată – www.scoaladebusiness.ro – dar oferă și posibilitatea unor întâlniri directe cu o parte din colegii pregătiți special pe conținut educational. Am pregătit o serie de sfaturi și recomandări utile și usor de implementat pentru business –uri inteligente”, a afirmat acesta.

Radu Hanga, se retrage din funcție

Ales în noiembrie 2019 președinte al Bursei de Valori București, Radu Hanga, președintele AAF, a anunțat astăzi că, deși nu există o incompatibilitate între cele două funcții ”va face un pas în spate din poziția de președinte al Asociației, într-un gest normal de transparență și colegialitate, atât timp cât focusul, ca funcție de conducere, va fi poziția de la BVB”.

Și, pentru că nu își dorește un cumul de funcții – deși permis de regulamentele celor două instituții – Radu Hanga intenționează să rămână doar membru al Boardului AAF, urmând ca membrii Asociației să decidă în Adunarea generală din 10 martie schimbările propuse.

”Am decis să fac un pas în spate dar voi rămâne aproape de echipa Consiliului Director. Împreună cu colegii mei din board-ul AAF ne dorim să păstrăm actuala componență a Consiliului Director, pentru a ne continua mandatul încredințat. Astfel, am mers cu o propunere de realocare a funcțiilor în interiorul board-ului. Propunerea noastră este ca Horia Gustă, director general Certinvest, actual vicepreședinte al AAF, să preia mandatul de președinte iar Cristian Pascu, membru în board să devină vicepreședinte. Dacă propunerea de a rămâne membru în board va avea susținerea membrilor Asociației, voi rămâne în Consiliul Director. Avem aceleași interese și aceleași obiective și la Bursă și la AAF”, a declarat Radu Hanga, Președinte al Bursei de Valori București.

Despre AAF

Asociația Administratorilor de Fonduri (A.A.F.) este organizația profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de plasament Colectiv (O.P.C) din România care reunește 19 societăți de administrare a investițiilor (S.A.I.), care administrează 83 de fonduri deschise de investiții (O.P.C.V.M.) și 26 fonduri închise de investiții (A.O.P.C.), 4 Societăți de Investiții Financiare (S.I.F), Fondul Proprietatea și 4 bănci depozitare.

Ştiri Recomandate

Joe Biden s-a apucat de treabă. Care sunt viitorii lui colaboratori

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, şi-a prezentat marţi echipa diplomatică şi de securitate naţională, precum şi...

Tudor Tim Ionescu arată un fapt extrem de îngrijorător despre leul din videoclipul lui Dani Mocanu

Tudor Tim Ionescu arată un fapt extrem de îngrijorător despre leul care apare rănit în videoclipul lui Dani Mocanu.

Sărbătoare pe Wall Street! Este o PREMIERĂ absolută

Principalul indice al bursei de la New York, Dow Jones Industrial Average, a depăşit marţi pentru prima dată pragul...

COVID-19. Italia își plânge morții. Număr uriaș de decese

Italia a raportat marţi 853 de decese asociate COVID-19, în creştere faţă de 630 în urmă cu o zi şi cel mai grav...

Comisia Europeană a aprobat programul IMM Factor

Comisia Europeană a anunţat marţi că a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 1,043 miliarde de lei (216...

Tranzacții de 100 milioane lei. Vedeta zilei, o bancă importantă

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi iar valoarea tranzacţiilor a urcat la 99,96 milioane...

Salvați BLĂNURILE! Rușii au hotărât: le fac VACCIN anti-covd

Rusia îşi va vaccina preventiv populaţia de nurci împotriva COVID-19, după ce alte ţări au identificat cazuri de...

Raiul din ''Mănăstirea fotbaliştilor''. Cum arată locul în care te liniștești de cum intri

La Mănăstirea Dumbrava, la limita dintre județele Alba și Cluj, se află unul dintre cele mai mari centre sociale din...

Coronavirus. Expert din Singapore: Se va repeta mai devreme

Se pare că miliardarul american Bill Gates a fost amabil când a declarat, spre nemulțumirea multora, că o nouă...

Vin investițiile în România! Planurile unei mari companii străine

Compania italiană Enel se pregăteşte să crească semnificativ investiţiile în România în următoarea perioadă, în...

Ce cred bulgarii despre COVID-19. Păreri, care mai de care

Patruzeci la sută dintre bulgari sunt de părere că virusul SARS-CoV-2 este o armă biologică creată pentru a reduce...

ADEVĂRUL a ieșit la iveală. Ce nu se știe despre Vladimir Putin

Circulă tot felul de zvonuri legate de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Se spune, printre altele, că ar fi...

Comisia Europeană a APROBAT o nouă INVESTIȚIE pentru România

Comisia Europeană a aprobat, marţi, o investiţie de aproape 370 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru a...

Marea Britanie: Excluderea Huawei din rețeaua 5G

Guvernul britanic a prezentat marţi în parlament proiectul de lege ce vizează excluderea din reţeaua britanică 5G a...

Administrator de bloc. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2021

Deputații au decis să mai acorde o șansă persoanelor care doresc să-și păstreze funcția de administratori de bloc,...

Proiectul privind SALARIU de bază minim brut garantat NU a întrunit numărul necesar de voturi

Proiectul de lege care are ca obiect de reglementare completarea art.164 din Codul muncii cu un nou alineat nu a...

Rețineri salariale. Aveți datorii mari? Țineți minte asta

Senatorii dezbat un nou proiect de lege ce stabilește reguli noi pentru angajatorii care trebuie să efectueze...

Austria se OPUNE! Italia propune altceva

Austria se opune propunerii formulate de autorităţile italiene vizând închiderea pârtiilor de schi din întreaga...

Bode: Această rectificare bugetară este una ISTORICĂ

Bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) a fost suplimentat la cea de-a treia...

COVID-19. Declarația HALUCINANTĂ a OMS: Este posbil să fie mai mulți

O nouă declarație oferită de responsabilii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vine să încurce, parcă, și mai...

Aeroportul Internațional Henri Coandă București, certificat de Consiliului Internațional al Aeroporturilor

Aeroportul Internațional Henri Coandă București (AIHCB) a primit certificatul de acreditare pe linie de sănătate și...

Preţurile la brânză se prăbuşesc pe piaţa din SUA

Preţurile la brânză se prăbuşesc pe piaţa din SUA în condiţiile în care cel de-al doilea val de COVID-19 îi ţine pe...

Putin laudă vaccinul Sputnik V dar nu se va injecta. Explicațiile Kremlinului

Vladimir Putin le-a lăudat, săptămâna trecută, omologilor săi vaccinurile anti-Covid-19 produse de Rusia, spunând...

BNR: Leul s-a apreciat în raport cu euro

Moneda naţională s-a apreciat, marţi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la...

O nouă LEGE! ATENȚIE sporită la parcarea MAȘINILOR

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr....

CEC Bank lansează o versiune îmbunătățită a serviciului de Internet Banking

CEC Bank, instituția financiară cu cea mai lungă tradiție și cea mai extinsă rețea teritorială din România, continuă...

GCS. Cifrele mult așteptate! Record ATI

Până astăzi, 10.373 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

650.000 de metri pătrați de depozitare din România stau nefolosiți

 Aproximativ 650.000 de metri pătrați de depozitare din România, reprezentând 15% din spațiul existent pe plan...

Germania: Creșterea economiei în T3 a fost mai ridicată decât s-a estimat inițial

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat în trimestrul trei din 2020 o creştere de 8,5%, faţă de un...

Moștenitorul imperiului Getty, găsit mort într-o cameră de hotel

Familia petrolistului John Getty este urmărită în continuare parcă de un blestem. John Gilbert Getty, în vârstă de...

CCIR pregătește mediul de afaceri pentru BREXIT

Camera de Comerț și Industrie a României, ca singura organizație neguvernamentală și apolitică inclusă în Comitetul...

Cîțu: Guvernul a suplimentat suma necesară pentru plata contribuţiei la CE

Guvernul a suplimentat, prin rectificarea bugetară aprobată luni, suma necesară pentru plata contribuţiei la Comisia...

COVID-19. Terapie REVOLUȚIONARĂ capabilă să trateze orice infecție virală

O nouă terapie împotriva infecțiilor cu virusul gripal, este posibil să fie eficientă împotriva mai multor alte...

Permis de LIBERTATE pentru britanici! Ce trebuie să facă

Prim-ministrul Boris Johnson a discutat despre un „permis de libertate” care ar permite oamenilor să se întâlnească...

Salariul minim CREȘTE de la 1 ianuarie 2021

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, a afirmat...

PERICOL pe autostrada Soarelui. Degradări majore la o grindă de rezistență

Centrul Infotrafic anunță restricții de circulație pe autostrada București-Constanța, după ce o grindă de rezistență...

Budăi: Îmi voi da demisia în ultima zi de mandat, astfel încât să NU primesc pensie speciale

Deputatul PSD Marius Budăi a anunţat, marţi, că îşi va da demisia în ultima zi de mandat, astfel încât să nu...

Descoperire STRANIE în Utah. Apariție MISTERIOASĂ în mijlocul pustietății VIDEO

Ceea ce a început ca o misiune de rutină de verificare a faunei sălbatice a luat o întorsătură ”extraterestră”...

Siria. Confruntare militară directă între SUA și Rusia VIDEO

Un vehicul blindat BTR-82A rusesc a intrat în plin într-un blindat MaxxPro Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) al...

Dacă faci acest LUCRU regulat reduce RISCUL de spitalizare din cauza COVID-19

Riscul de spitalizare al persoanelor care au contractat noul coronavirus a fost cu peste 34% mai mic în rândul...

Brexit. Guvernatorul Băncii Angliei: Lipsa unui acord, mai gravă decât pandemia

Încheierea fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit ar avea un impact negativ pe termen lung asupra economiei...

Bill Gates, depășit de Elon Musk în Indexul Bloomberg al Miliardarilor

Anul ascensiunilor amețitoare ale lui Elon Musk a atins luni un nou vârf, în timp ce cofondatorul Tesla Inc. l-a...

Programul Rabla Clasic. NOUTĂȚI așteptate de toată lumea

O nouă prevedere legislativă, Ordinul Ministerului Mediului nr. 2.048/2020, care a intrat în vigoare deja de luni,...

Salariu minim va fi MAJORAT în 2021? Ce spune Orban

Premierul Ludovic Orban a transmis, în cadrul consultărilor pe care le-a avut luni cu reprezentanţii Consiliului...

Codul rutier. Ciudățenii știute de puțini șoferi

Pentru unii șoferi Codul rutier este opțional, din păcate, alți șoferi nu cunosc complet toate regulile. Codul...

Donald Trump a recunoscut că a fost înfrânt. Începe tranziția de putere

La mai bine de două săptămâni de la anunţarea înfrângerii sale în alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump a...

Profețiile lui Bill Gates. Șapte SCHIMBĂRI globale în următorii ani

Sunt câteva chestiuni pe care cofondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, le reia și le repetă cu o insistență...

Curs valutar | Actualizat la 24-11-2020
EUR flag1 EUR = 4.8703 RON
USD flag1 USD = 4.0980 RON
GBP flag1 GBP = 5.4738 RON
CHF flag1 CHF = 4.4902 RON
AUD flag1 AUD = 3.0107 RON
DKK flag1 DKK = 0.6542 RON
CAD flag1 CAD = 3.1440 RON
HUF flag1 HUF = 0.0135 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4557 RON
SEK flag1 SEK = 0.4769 RON
XAU flag1 XAU = 239.0541 RON
Monede Crypto
1 BTC = 78704.38RON
1 ETH = 2498.39RON
1 LTC = 368.78RON
1 XRP = 3.03RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.17% p.a.
ROBOR:
3 luni: 2.05%
6 luni: 2.11%
12 luni: 2.14%
EURIBOR:
3 luni: -0.5230 %
6 luni: -0.5090 %
12 luni: -0.4840 %