Covid-19. Un fost oficial al Kremlinului dezvăluie dezastrul din Rusia
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Oficialii ruși ascund numărul real al deceselor
Oficialii ruși ascund numărul real al deceselor
Un fost angajat al agenției de statistică de la Kremlin spune că cifrele zilnice ale mortalității provocate de noul coronavirus, în Rusia, subestimează realitatea într-o țară în care numărul deceselor ar putea fi în curând cel mai mare din Europa.

Alexey Raksha a lucrat la Serviciul Federal de Statistică pentru mai mult de șase ani, până când a plecat în iulie, pe fondul unei dispute privind datele despre virus. El spune că i s-a cerut să plece după ce a criticat agenția, cunoscută sub numele de Rosstat.

Statisticile disponibile public cu privire la ratele zilnice de mortalitate „trebuie să fie înmulțite cu trei”, a spus Raksha, în vârstă de 42 de ani, care conduce acum o companie de consultanță demografică privată, într-un interviu la Moscova. „Există riscul ca mortalitate din Rusia să fie cel mai ridicat din Europa”.

Statisticianul spune că de fapt proporția deceselor din Rusia este similară cu cea din Spania și Marea Britanie, notează Bloomberg.

Alți experți, inclusiv de la Organizația Mondială a Sănătății, s-au întrebat de ce există o mare diferență între decesele din Rusia și rata oficială a mortalității prin virus. O parte a problemei este că datele despre decesele totale sunt raportate cu o întârziere de o lună, deși Raksha spune că ar putea fi puse la dispoziție mult mai devreme.

VACCINUL anti-covid al rușilor. Este important ce va urma

Potrivit demografului, datele despre decesele totale sunt colectate zilnic la Rosstat, dar apoi trimise guvernului ca raport clasificat. Când statisticile sunt publicate în cele din urmă, acestea sunt publicate vineri târziu  când mai puțini oameni sunt atenți.

Un purtător de cuvânt al Rosstat a declarat că agenția nu publică numerele zilnice, deoarece nu dorește să răspândească confuzii prin publicarea datelor brute care nu au fost verificate. El a refuzat să comenteze dacă aceste statistici sunt trimise guvernului. Oficialii Guvernului mai spun că timpul necesar pentru autopsii întârzie uneori raportarea cifrelor deceselor.

Pandemia va reduce speranța medie de viață în Rusia cu aproximativ un an până la 72,3, potrivit Raksha. Obiectivul președintelui Vladimir Putin de a crește speranța de viață la 78 până în 2030 este suficient de departe încât să poată fi atins, a adăugat el.
Anatoly Vishnevsky, profesor de demografie și cercetător la Școala Superioară de Economie din Moscova, a spus că Raksha are dreptate să critice modul în care sunt publicate datele, dar a spus că nimeni nu poate fi 100% sigur care sunt numerele reale.

„Nu cred că datele legate de sănătatea publică sau de numărul morților ar trebui ascunse”, a spus Raksha. „Este o revenire la unele dintre cele mai proaste practici ale Uniunii Sovietice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel