Covid-19. Pierderea mirosului, diferență majoră față de gripă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Covid-19. Pierderea mirosului, diferență majoră față de gripă
Covid-19. Pierderea mirosului, diferență majoră față de gripă
Pierderea mirosului care poate însoți Covid-19 este unică și diferită de cea pe care o trăim atunci când răcim sau avem gripă, spun cercetătorii europeni care au studiat experiențele pacienților.

În cazul pacienților cu Covid-19 pierderea mirosului se întâmplă brusc și sever, notează BBC.

De cele mai multe ori nasul nu este înfundat și nici nu curge, majoritatea, în această fază a bolii, încă pot respira liber.

Un alt lucru care îi deosebește este pierderea „adevărată” a gustului.

Pacienții cu coronavirus cu care își pierd gustul nu pot face diferența între amar și dulce.

Experții suspectează că acest lucru se datorează faptului că virusul  afectează celulele nervoase implicate direct în simțul mirosului și gustului.

Principalele simptome ale coronavirusului sunt:

  • temperatura ridicata

  • tuse seacă

  • pierderea mirosului sau a gustului.

COVID-19: Aceste SEMNE pe limbă sunt un NOU SIMPTOM

Oricine are aceste simptome ar trebui să se autoizoleze și să facă aranjamente pentru a face un test pentru a verifica dacă are virusul. Membrii familiei lor trebuie să se izoleze și ei pentru a preveni răspândirea bolii.

Cercetătorul, Prof. Carl Philpott, de la Universitatea Anglia de Est, a efectuat teste de miros și gust la 30 de voluntari: 10 cu Covid-19, 10 cu răceli puternice și 10 persoane sănătoase, fără simptome de răceală sau gripă.

Pierderea mirosului a fost mult mai profundă la pacienții cu Covid-19. Au fost mai puțin capabili să identifice mirosurile și nu au fost deloc capabili să discearnă gusturile amare sau dulci.

Prof Philpott, care lucrează cu organizația caritabilă Fifth Sense, care a fost creată pentru a ajuta persoanele cu tulburări ale mirosului și ale gustului, a spus că: ”Se pare că într-adevăr există trăsături distinctive care diferențiază coronavirusul de alte virusuri respiratorii”.

Acest lucru este foarte interesant, deoarece înseamnă că testele de miros și gust ar putea fi utilizate pentru a distinge pacienții cu Covid-19 de persoanele cu răceală sau gripă obișnuite.

Cercetătorul a mai spus că oamenii își pot face propriile teste de miros și gust acasă folosind produse precum cafea, usturoi, portocale sau lămâi și zahăr.

Simțurile mirosului și ale gustului revin în câteva săptămâni la majoritatea persoanelor care se recuperează după coronavirus, a mai adăugat adăugat profesorul Philpott.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel