Covid-19 nu iartă! Pandemia amplifică sărăcia în Marea Britanie
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Situația este tot mai gravă
Situația este tot mai gravă
Pandemia de coronavirus riscă să amplifice sărăcia în Marea Britanie, în special cea a copiilor, într-o ţară deja lovită de precaritate după un deceniu de austeritate, comentează vineri agenţia France Presse.

Pierderi de locuri de muncă în cascadă, goana după ajutoare sociale sau închiderea de şcoli: această criză sanitară e dublată de o profundă criză socială care preocupă lumea asociativă. "Pandemia aduce în lumină situaţia precară a unei mari părţi a populaţiei" şi carenţele sistemului de securitate socială britanic, a afirmat pentru AFP Dave Innes, economist al Fundaţiei Joseph Rowntree, care luptă împotriva sărăciei.

Conform celor mai recente date oficiale, peste 14 milioane de persoane din Marea Britanie sunt afectate de sărăcie, adică un sfert din populaţie.Însă, ca semn al gravităţii crizei, de două săptămâni aproape un milion de britanici au depus dosarul pentru a primi 'creditul universal' ('Universal Credit'), un fel de ajutor minim social introdus în 2013.

"Numeroase persoane care trăiau cu salarii decente înaintea epidemiei nu au făcut niciodată apel la ajutor social. Mulţi vor ajunge să aibă foarte puţini bani", explică pentru AFP Louisa McGeehan, o responsabilă a asociaţiei Child Poverty Action Group. Ea atrage atenţia de asemenea că multe dintre aceste persoane riscă să rămână fără un acoperiş deasupra capului.

Spre deosebire de criza din 2008, guvernul a intervenit mai repede şi a cheltuit miliarde de lire pentru a evita concedierile şi pentru a revaloriza creditul universal. Un adult de peste 25 de ani va putea primi 1.000 de lire în plus pe an, adică o alocaţie lunară care ar fi între 320 şi 400 de lire, dar sub pragul de sărăcie care se situează în jurul a 600 de lire.Milioane de britanici ar putea întâmpina greutăţi în a-şi procura hrana, iar băncile de alimente se confruntă cu "provocări fără precedent", a avertizat organizaţia Trussell Trust, care gestionează 1.200 de astfel de centre în ţară.

Citește și Britanicii au descoperit un nou simptom al bolii provocată de covid-19

Fenomenul poate fi întâlnit şi în SUA, de exemplu, unde aproape 10 milioane de persoane s-au înscris pentru şomaj. În Marea Britanie, 30% dintre copii, sau 4,2 milioane, întotdeauna printre grupurile de populaţie cele mai vulnerabile, trăiesc în sărăcie. Închiderea şcolilor i-a privat pe mulţi de o masă gratuită la prânz şi de un loc unde sunt "la căldură şi în securitate", afirmă Amanda Martin, preşedintă a principalului sindicat din educaţie, National Education Union (NEU), intervievată de AFP.

Ea oferă în prezent în şcoala sa din Portsmouth, în sudul Angliei, pachete cu mâncare pe care copiii încă înscrişi la şcoală, din cele mai sărace familii, pot veni să le ia. "Numeroase familii nu au internet sau calculatoare", ceea ce împiedică urmărirea cursurilor online, afirmă Louisa McGeehan. Acest lucru agravează inegalităţile deja existente.

Deceniul de austeritate de după criza financiară din 2008 a dat o lovitură foarte puternică, pentru că a dus la scăderea salariilor şi la îngheţarea ajutoarelor sociale între 2016 şi 2020. Deşi piaţa locurilor de muncă pare solidă, cu o rată a şomajului foarte scăzută până acum, acest lucru se bazează pe precaritatea faimoaselor contracte de 'zero ore', care nu garantează niciun orar minim.

"Riscul de sărăcie este ridicat în special în sectoare precum cel al restaurantelor şi al magazinelor, unde salariile sunt scăzute şi unde munca este precară", potrivit lui Dave Innes. Pandemia ar putea lovi puternic în regiunile defavorizate din centrul şi nordul Angliei, dar şi la Londra, "unde există familii care trebuie să facă economii la hrana sau îmbrăcămintea copiilor pentru a-şi plăti chiriile", unele astronomice, subliniază Louisa McGeehan. Deşi salută măsurile guvernului, ea spune că o majorarea a alocaţiilor familiale "ar fi mult mai eficientă împotriva sărăciei în rândul copiilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel