Covid-19. Nouriel Roubini explică de ce noua Mare Depresie va fi cruntă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Totul se prăbușește într-un ritm prea rapid
Totul se prăbușește într-un ritm prea rapid
Economia mondială scade într-un ritm mult mai rapid și mai profund decât în timpul crizei din 2008, ba chiar mai repede decât în anii Marii Depresii, consideră profesorul american Nouriel Roubini, economistul care a prognozat degringolada financiară de acum 12 ani. 

În timpul crizei financiare din 2008, la fel ca în perioada Marii Depresii, piața de acțiuni a scăzut cu 50%, creditarea s-a blocat, rata șomajului a urcat cu mai bine de 10%. Totul pe fondul unui val de falimente. În crizele anterioare toate astea s-au petrecut pe durata a trei ani, în timp ce acum totul s-a prăbușit în doar trei săptămâni, scrie Roubini pentru publicația Project Syndicate.

Piața americană de capital, spre exemplu, a pierdut 20% în doar 15 zile luna aceasta, ceea ce înainte nu s-a întâmplat. Unda de șoc s-a propagat pe toate piețele lumii. Nici în perioada Marii Depresii sau a celui de-al Doilea Război mondial nu s-a înregistrat o scădere de amploarea celei observată acum în China, Statele Unite și Europa.

Poate singura parte bună a acestei crize o reprezintă faptul că actuala criză provocată de pandemia de coronavirus este mult mai gravă decât cea din 2008-2009, dar de mai scurtă durată, arată profesorul american. Dacă marile economii ale lumii vor reuși să adopte și să impună măsurile care se impun pentru a stopa răspândirea virusului, se va reveni pe creștere spre sfârșitul acestui an, iar piețele vor începe să se redreseze de îndată ce vor vedea luminița de la capătul tunelului.

Citește și Analist american: Va urma un tsunami de falimente în lume

Dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie, în opinia economistului, ca SUA, Europa și alte regiuni puternic afectate de covid-19, băncile centrale și marile instituții bancare, să depună toate eforturile, în special de natură financiară, dar și sanitar-medicală, pentru a salva ce se poate salva în prezent. Din păcate, până acum nu se constată mobilizarea necesară, ceea ce nu face decât să prelungirea starea de agonie a piețelor.

Pentru că, atrage atenția Nouriel Roubini, dacă pandemia nu va fi stopată, economia mondială va continua să cadă. Chiar dacă virusul va fi luat, într-o măsură sau alta, sub control, creșterea economică nu va reveni în următoarele luni.Iar până atunci ar putea izbunic un nou sezon epidemic și s-ar putea produce noi mutații, astfel că mijloacele terapeutice pe care mulți ar putea conta s-ar putea dovedi ineficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel