Covid-19. Ne putem îmbolnăvi de la suprafețe contaminate sau nu? Studiu
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Un recent studiu explică ce șanse avem să ne îmbolnăvim de pe suprafețe
Un recent studiu explică ce șanse avem să ne îmbolnăvim de pe suprafețe
Un studiu recent arată că noul coronavirusul poate rezista câteva ore sau chiar zile în aer și pe diferite suprafețe. Prin urmare, este posibil să fii contaminat fără contact direct cu un bolnav. Acest lucru chiar dacă se întâmplă, se întâmplă rar.

În martie anul trecut, o echipă americană a demonstrat cât timp suoraviețuiește coronavirusul pe diferite materiale. Folosind un nebulizator - un dispozitiv care transformă lichidele într-un spray de particule foarte fine - au pulverizat particule ale coronavirusului responsabile de actuala epidemie (SARS-CoV-2 / Covid-19) dar și particule ale pandemiei din 2003 (SARS-CoV-1 / SARS) pe patru medii diferite, imitând proiecțiile unei persoane care tușește.

„Am vrut să știm dacă transmisibilitatea deosebit de mare a noului coronavirus s-a datorat unei rezistențe mai mari pe diverse suprafețe”, a explicat Amandine Gamble, unul dintre autorii studiului. Și răspunsul este nu. Studiul a arătat că virusul Covid-19 și virusul SARS persistă în mod similar pe diferite materiale.

Prin urmare, nu este suficient pentru a explica contagiozitatea exacerbată a coronavirusului. „Cea mai probabilă ipoteză acum este că poate fi transmisă de persoane asimptomatice”, adaugă cercetătorul.

Covid-19. De ce unii mor sufocați fără să-și dea seama

Mai rezistent pe plastic

Studiul concluzionează că virusul poate supraviețui până la 3 zile pe plastic și oțel inoxidabil, 24 de ore pe carton și 4 ore pe cupru. De asemenea, virusul ar putea rămâne în aer până la 3 ore după ce a fost proiectat în afara corpului gazdei.

Dar aceste cifre ar trebui tratate cu precauție, deoarece depind în mare măsură de cantitatea pulverizată. Pentru moment, „nu știm ce doză de aerosoli este generată de persoanele infectate”. Prin urmare, este imposibil să se calculeze cu precizie cât timp va persista virusul pe suprafețe.

Contaminarea prin obiecte nu este dovedită

Dacă aceste cifre par alarmante, nu este încă dovedit că este posibilă contaminarea prin obiecte, deoarece „este dificil să distingem modul în care o persoană bolnavă a fost contaminată” afirmă Amandine Gamble. Ea adaugă infectarea prin atingerea materialelor ar reprezenta „potențial o parte foarte mică a transmisiilor”. Într-adevăr, contactul dintre indivizi a priori generează majoritatea transmiterilor coronavirusului.

De fapt, ceea ce este important este încărcătura virală - doza de virus prezentă într-un anumit loc. „Doza de virus la care cineva este expus joacă pe probabilitatea de a fi infectat, dar și pe gravitatea infecției”, explică Amandine Gamble. Cazurile severe de boală sunt cele în care pacienții au fost expuși la cantități mari de virus.

„Prin urmare, trebuie să fim atenți să nu generăm prea multe picături atunci când tușim, de exemplu, și să evităm contaminarea suprafețelor înconjurătoare sau să fim contaminați de acestea”, adaugă cercetătorul. Pentru aceasta, purtarea unei măști (pe nas și gură) și mănuși este foarte utilă în anumite circumstanțe. Dar nu uitați că aerisirea locuințelor și dezinfectarea suprafețelor potențial contaminate sunt lucruri foarte utile și accesibile tuturor!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...


pixel