COVID-19. Moscova, lovită de un nou val de îmbolnăviri, intră în lockdown
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Rusia se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri
Rusia se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri
Moscova a înregistrat 9.056 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un record de la începutul epidemiei și triplu față de nivelul înregistrat în urmă cu mai puțin de două săptămâni. 

Cu 17.262 de contaminări zilnice la nivel național, Rusia este la cel mai înalt nivel de la 1 februarie, potrivit statisticilor guvernamentale publicate vineri.

De asemenea, țara a înregistrat 453 de decese suplimentare, un vârf față de 18 martie, din care doar  Moscova a suferit 78 de noi decese.

Oraşul Moscova a anunţat vineri că îşi închide zona dedicată fanilor EURO 2020 în capitala rusă şi interzice toate evenimentele de divertisment reunind peste 1.000 de persoane din cauza creşterii recente a cazurilor de COVID-19, informează France Presse.

Rusia, cu capitala în frunte, se confruntă cu un nou val epidemic pe fondul unei campanii de vaccinare lente, absenţa restricţiilor de luni de zile, apariţia uneia sau mai multor variante mai virulente şi nerespectarea regulilor de distanţare şi purtare a măştii.

"Oprim evenimentele de divertisment în masă pentru o vreme şi trebuie să închidem de asemenea locurile de dans şi zona dedicată fanilor" din complexul olimpic Lujniki, a anunţat primarul Serghei Sobianin pe website-ul său.

Rusia găzduieşte un total de şapte meciuri de fotbal ale EURO 2020, toate în Sankt Petersburg, al doilea oraş al ţării, unde a epidemia a înregistrat o recrudescenţă.

"Nu am vrut să o fac, dar trebuie. Începând de astăzi, evenimentele de divertisment sunt limitate la maximum 1.000 de persoane", a spus Sobianin.

Primarul Moscovei a prelungit de asemenea până la 29 iunie, închiderea, decretată în weekendul trecut, a locurilor de luat masa în centrele comerciale, grădinile zoologice, toate facilităţile din parcurile public, precum locurile de joacă şi instalaţiile sportive.

Restaurantele şi barurile vor trebui să se închidă între orele 23:00 şi 6:00, aşa cum este cazul deja de o săptămână.

COVID-19. Moscova trece la măsuri radicale

El a anunţat de asemenea că în capitală vor fi înfiinţate în următoarele săptămâni aşa-numite restaurante "libere de COVID", ce va permite unităţilor cu 100% din personal vaccinat să primească fără restricţii sau distanţare persoanele imunizate sau care au un test PCR negativ.

De aproape un an, aparatul de stat şi mass-media publică scot în evidenţă buna gestionare a crizei sanitare precum şi vaccinul Sputnik V, dezvoltat de Rusia şi disponibil de mai bine de şase luni.

Dar ruşii nu s-au grăbit se se vaccineze în ciuda apelurilor repetate din partea puterii, în frunte cu Vladimir Putin, pe fondul neîncrederii populaţiei după decenii de propagandă sovietică şi apoi rusă şi reduceri bugetare în sectorul sănătăţii.

Din decembrie, doar 19 milioane de ruşi din 146 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză, conform recensământului site-ului Gogov, care colectează date din regiuni şi de la media în lipsa statisticilor naţionale oficiale.

La Moscova, 1,8 milioane de oameni au primit cel puţin o injecţie din cei 12 sau 13 milioane de locuitori înregistraţi oficial în oraş.

Rusia a devenit joi, cu 127.992 de decese înregistrate de guvern, cea mai îndoliată ţară europeană de la începutul pandemiei, înaintea Regatului Unit (127.926 de decese).

Agenţia rusă de statistici Rosstat, care are o definiţie mai largă a deceselor legate de COVID-19, a numărat 270.000 de decese cel puţin de la începutul pandemiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel