Covid-19. Jumătate de milion de rechini, sacrificați pentru vaccin
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Obținerea vaccinului ar putea pune în pericol această specie de animale
Obținerea vaccinului ar putea pune în pericol această specie de animale
Aproximativ o jumătate de milion de rechini vor fi sacrificați pentru fabricarea unui vaccin Covid-19, susțin experți în faună sălbatică.

Rechinii sunt vânați pentru a li se recolta ficatul din care se produce squalena, un ulei natural care este folosit la producerea unor medicamente, printre care și actualele vaccinuri anti-gripale.

Ingredientul este utilizat ca adjuvant pentru a crește eficacitatea unui vaccin prin crearea unui răspuns imun mai puternic.

Acest ulei este utilizat la unele dintre vaccinurile aflate in teste împotriva Covid-19.

Dacă unul dintre aceste vaccinuri va ajunge să fie utilizat la nivel mondial grupul de experți ai organizației Shark Allies sunt de părere că aproximativ 250.000 de rechini vor fi sacrificați pentru a se asigura o doza pentru fiecare om.

Cu toate acestea, unii cercetători spun că ar putea fi necesare două doze pentru a imuniza populația, ceea ce înseamnă că aproximativ 500.000 de rechini vor trebui să fie sacrificați, conform calculelor organizației din California.

Stefanie Brendl, fondatoarea și directorul executiv al Shark Allies, a declarat că: „Recoltarea unui organ de la un animal sălbatic nu va fi niciodată o soluție durabilă, mai ales în cazul unui animal care nu se reproduce în număr mare. Există atât de multe necunoscute despre cât de mult ar putea dura această pandemie încât, dacă vom continua să folosim rechini, aceste animale ar putea deveni o specie amenințată.

Efectul NEDORIT al SARS-CoV-2. Situație dramatică în Statele Unite

Brendl a mai adăugat că nu vor să încetinească obținerea unui vaccin ci trag un semnal de alarmă și doresc să se folosească un alt fel de squalenă decât cea provenită de la rechini deoarece această soluție nu este una de durată.

Singurul motiv pentru care squalena de rechin este cea mai utilizată în industria farmaceutică este că este cea mai ușoară și ieftină cale.

Reprezentanții Shark Allies spun că toate plantele și animalele produc squalenă ca intermediar biochimic și pot fi produse din surse non-animale, inclusiv drojdie, trestie de zahăr și ulei de măsline.

Organizația spune că o companie, Amyris, unul dintre producătorii de squalenă, cu sediul în Silicon Valley din California, folosește un proces care obține squalenă din trestie de zahăr.

În cea mai recentă declarație, compania susține că poate produce squalenă pentru un miliard de vaccinuri, într-o lună sau chiar mai puțin.

Squalena sintetică a companiei însă nu este încă aprobată pentru utilizare în vaccinuri.

Cu toate acestea, șeful executivului său, John Melo, a declarat că este în discuții cu autoritățile de reglementare din SUA pentru a permite utilizarea acestuia ca adjuvant alternativ în vaccinuri.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există 40 de vaccinuri candidate pentru Covid-19 în evaluarea clinică și 142 de vaccinuri în evaluarea preclinică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel