Covid-19. Grecii îi spun ”salvatorul”. Omul care a făcut minuni
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Grecii au încredere în el și îi ascultă sfaturile
Grecii au încredere în el și îi ascultă sfaturile
”Un bărbat nu foarte înalt, tată a șapte copii. Cântă în corul bisericii în fiecare duminică. De un calm ireal, are mereu cuvinte calde pentru ceilalți, inspiră încredere prin vocea lui gravă. Grecii îi urmează sfaturile”. Așa îl descrie un jurnalist elen pe Sotiris Tsiodras, epidemiolog de renume mondial și unul dintre principalii creatori ai ”miracolului grec”.

Tsiodras este considerat, în Grecia, salvatorul națiunii. Are un rating mare mare decât toate vedetele din țara lui. ”El a fost cel care a explicat autoritățile că trebuie închise biserice, deși acesția doreau să facă totul cu jumătate de măsură”, continuă același jurnalist, subliniind că grecii au avut noroc că în sistemul lor dă sănătate s-au găsit oameni care să rezolve cele mai complicate probleme fără multe vorba și, cel mai important, fără prea mari cheltuieli.

E adevărat, nici cel mai bun medic din lume nu poate salva o țară de unul singur, dacă cetățeanii ei nu se pot mobiliza în fața unei amenințări comune. Grecii au reușit se pare. Problema măștilor, spre exemplu, a fost rezolvată de o mișcare de femei, care s-au pus pe treabă, fără să ceară nimic. Cu mult înainte ca în Grecia să apară primul caz, Tsiodras a înființat un grup operativ din 26 de oameni de știință și a pregătit 13 centre medicale.

Primul bolnav de covid-19 a fost înregistrat în Grecia pe 26 februarie. A doua zi, altre trei. Imediat au venit noi măsuri severe: au fost anulate călătoriile copiilor peste hotare, majoritatea evenimentelor cu participare masivă, inclusiv forumuri, conferințe și consfătuiri economice, carnavalurile. Când, pe 5 martie, a apărut al 21-lea caz, personalul Spitalului universitar din Atena au cerut guvernului un plan coerent de luptă împotriva noului virus, amenințând cu greva.

Citește și Cifre OFICIALE. Peste un milion de contracte de muncă suspendate

Ca atare, pe 8 martie au fost anulate festivitățile dedicate Zilei femeilor, s-a decis închidere școlilor, universităților, grădinițelor. În următoarele zile și-au încetat activitatea teatrele, tribunalele, cinematografele, au fost restricționate vizitele la casele de bătrâni. Au tras zăvorul tavernele, cafenelele, barurile, frizeriile și saloanele de înfrumusețare, s-au închis plajele și stațiunile de schi. Au urmat centrele comerciale și supermarketurile, cu excepția magazinelor alimentare. Pe 17 martie, oamenii erau deja rugați să nu iasă pe stradă.

La capitolul măsuri sociale, cei aproape 600.000 de angajați din întreprinderile și companiile care și-au întrerupt lucru au fost scutiți de plata impozitelor până pe 31 iulie, iar cei care vor rămâne loc de muncă în aprilie, vor primi 800 de euro pe lună. Guvernul a luat sub control prețurile la produsele alimentare și medicale, iar pentru a evita specula, au fost angajați suplimentar 2000 de oameni.

Potrivit datelor Universității Johns Hopkins, Grecia numără 1.544 de cazuri, 53 de morți și 61 de pacienți vindecați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel