Covid-19. De ce vaccinul rușilor este criticat vehement
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vaccinul rușilor stârnește controverse
Vaccinul rușilor stârnește controverse
Rusia respinge îngrijorările internaționale legate de siguranța primului vaccin împotriva Covid-19 și anunță că demarează inoculările în masă chiar din această lună, înainte ca testele clinice să se termine.

”Colegii occidentali, care simt avantajul competitiv al vaccinului nostru, încearcă să își exprime anumite opinii care sunt complet nejustificate din punctul nostru de vedere”, a declarat ministrul rus al Sănătății MIhail Murașko, în timpul unui brifing susținut miercuri, notează Bloomberg.

”Acest vaccin este o platformă care este deja bine cunoscută și studiată”, a explicat oficialul rus care a mai adăugat că și alte țări au dezvoltat un antidot într-un regim accelerat de testare.

Autoritățile ruse intenționează să înceapă procesul de vaccinare în masă cu personalul medical și cu grupurile de risc, în următoarele două săptămâni. Cei care se vor vaccina o vor face în regim de voluntariat. Vaccinul va fi disponibil pentru o mai largă parte a populației începând cu luna octombrie.

Președintele Vladimir Putin a anunțat marți că a dat undă verde pentru noul vaccin fapt despre care presa occidentală spune că a fost o ”reprezentație propagandistică” în timpul celei mai acerbe curse pentru dezvoltarea terapiilor împotriva noului coronavirus dar și după acuzațiile conform cărora hackerii ruși ar fi intenționat să fure formule și cercetări legate de noi medicamente.

Vladimir Putin: Fiica mea s-a inoculat cu noul vaccin

Anuțul a generat îndoieli în alte țări. Jens Spahn, ministrul german al Sănătății, a spus că este ”foarte sceptic”, în legătură cu vaccinul rușilor despre care a spus că ar putea fi foarte periculos deoarece nu a fost suficient testat.

Vaccinul, care este dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, Ministerul Apărării și Fondul Suveran de Investiții, s-ar afla în stadiul 3 de testare, stadiu care final de testare în care sunt vaccinați mii de oameni. În baza de date a Organizației Mondiale a Sănătății vaccinul rusesc s-ar afla abia în faza 1 de testare.

Reprezentanții Fondului Suveran spun că se vor putea produce anual 500 de milioane de doze în cinci țări iar cel puțin 20 sunt interesate că obțină acest medicament.

Rapiditatea cu care vaccinul a primit aprobările a atras critici și din interior, din partea unei asociații rusești ale unor companii farmaceutice multinaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel