Covid-19. De ce bărbații și bătrânii sunt predispuși la forme nefaste
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Compensații financiare pentru rudele persoanelor care au murit de COVID-19 în această țară
Compensații financiare pentru rudele persoanelor care au murit de COVID-19 în această țară
Cu puțin mai mult de un an în urmă, pe măsură ce au apărut primele rapoarte despre izbucnirea unei noi pandemii cu noul coronavirus în China, a devenit rapid clar că persoanele în vârstă și bărbații prezintă cel mai mare risc de a dezvolta forme letale ale bolii.

Imunobiologul Yale Akiko Iwasaki a știut imediat că studierea răspunsurilor imune disparate ale bărbaților și femeilor la virusul care cauzează COVID-19 - și modul în care vârsta afectează aceste răspunsuri - ar putea dezvălui biologia care stă la baza acestui nou misterios agent patogen.

„Vârsta și sexul sunt locul în care schimbările imunologice se intersectează”, a spus Iwasaki, profesor de imunobiologie și biologie moleculară, celulară și de dezvoltare la Yale Waldemar Von Zedtwitz și cercetător la Institutul Medical Howard Hughes.

De exemplu, cercetătorii tocmai au descoperit că tiparul de expresie genică ce controlează răspunsurile imune înnăscute la infecțiile virale, prima linie de apărare împotriva agenților patogeni, începe să scadă dramatic la bărbații cu vârste cuprinse între 62 și 64 de ani. La femei, acest răspuns imun începe să scadă vreo șase ani mai târziu în viață.

Ar trebui copiii să fie vaccinați anti-COVID-19? Ce spun experții

Laboratorul Iwasaki - cu sprijinul cercetării pentru sănătatea femeilor de la Yale - a lansat rapid studii pentru a explora de ce bărbații sunt mai susceptibili decât femeile la SARS-CoV, virusul care provoacă COVID-19. Până în aprilie, laboratorul a finalizat cercetări care detaliază diferențele moleculare specifice în răspunsul sistemului imunitar la bărbați și femei și a identificat care molecule au oferit protecție și care au fost asociate cu rezultate mai slabe.

În ultimul an, Iwasaki și colegii săi din întreaga lume au compilat o bogată literatură de cercetare care dezvăluie în detaliu acești factori dar și alții care fac virusul mai letal pentru bărbați.

La invitația revistei Science, Iwasaki și omul de știință Takehiro Takahashi au rezumat câteva dintre aceste idei într-o lucrare publicată pe 21 ianuarie.

Deci, de ce bărbații sunt de 1,7 ori mai predispuși să moară din cauza virusului decât femeile

Una dintre primele explicații, spun cercetătorii, provine din biologia de bază. Femeile au doi cromozomi X, bărbații au unul. Cromozomii X sunt importanți, deoarece sunt bogați în gene care reglează răspunsul imun. În timp ce unul dintre acei cromozomi X la femei este redus la tăcere, în unele cazuri gene cheie din ambii cromozomi X pot activa sistemul imunitar înnăscut, sistemul de alarmă timpuriu care detectează agenții patogeni. În esență, femeile își pot întări sistemul imunitar la începutul infecțiilor, lucru pe care bărbații, cu cromozomii lor unici X, nu îl pot face.

Vaccinuri COVID-19. OMS ridică din umeri: NU dispunem de date

Hormonii sexuali joacă, de asemenea, roluri cheie în sensibilitatea la rezultate nefaste, au arătat cercetările. Într-un model de infecție cu SARS-CoV la șoareci, a fost observată o mortalitate mai mare la șoarecii masculi față de cea la femele care este atribuită rolurilor protectoare ale hormonului sexual feminin, respectiv estrogenului. 

Prezența estrogenului poate ajuta la suprimarea ECA 2, un receptor de pe suprafața multor celule care este utilizat de SARS-CoV-2 pentru a intra în celule. În schimb, hormonul masculin androgen pare să îmbunătățească capacitatea virusului de a infecta celulele. Un studiu a constatat că bărbații supuși terapiei de deprivare a androgenilor pentru cancerul de prostată par a fi mai puțin susceptibili la infecția cu virusul COVID-19.

În plus, vârsta amplifică și uneori sabotează răspunsul imun al unui bărbat la infecția cu COVID-19. Pe măsură ce bărbații de la vârsta de 60 de ani încep să-și piardă capacitatea de a oferi un răspuns imun inițial la noul coronavirus, deseori există și o reacție excesivă compensatorie de către alte molecule ale sistemului imunitar care poate duce la inflamații dăunătoare. Acești factori inflamatori pot declanșa așa-numita "furtună de citokine", care poate duce la deteriorarea severă a plămânilor și a altor țesuturi, care este un semn distinctiv al cazurilor severe de COVID-19.

Descoperirea detaliilor diferitelor răspunsuri ale sistemului imunitar la bărbați și femei vor aduce informații cheie pentru dezvoltarea vaccinurilor, cât și a tratamentelor clinice mai bune, a explicat Iwasaki.

”Știam că vom învăța multe despre imunitatea la acest virus studiind diferențele de sex, dar nu știam că descoperirile vor fi atât de clare”, a spus ea. "Sperăm că vaccinurile vor începe să echilibreze condițiile de concurență între bărbați și femei și să reducă decesele pentru toată lumea".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel