Covid-19. Criză economică: De la Stat pompier, la Statul strateg
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Multe depind de durata pandemiei
Multe depind de durata pandemiei
Pandemia provocată de răspândirea noului coronavirus va lăsa urme adânci pe țesătura economică și socială, cu riscul de a slăbi creșterea potențială a anumitor țări europene. Guvernele pot să limiteze însă daunele, dacă vor doza corect măsurile de urgență și de relansare. Așa cred analiștii.

Accidentele provoacă răni. Maladiile își pun amprenta pe organele interne. La rândul lor, crizele lasă cicatrici profunde pe țesătura economică și socială. Degringolada din 2008 a accelerat dezindustrializarea în Statele Unite, a sporit importanța productivității și competitivității și a cristalizat problema inegalităților în Europa. 

Ce sechele va lăsa criza economică provocată de răspândirea noului coronavirus? Statele, întreprinderile, populația sunt deja afectate, dar profunzimea acestor cicatrici va depinde de durata pandemiei de covid-19. 

În căutarea unui răspuns, economiștii propun conceptul creșterii potențiale: cea pe care o țară o poate atinge în condițiile în care capacitățile de producție și piața muncii funcționează la turație maximă, fără a genera inflație. O astfel de creștere depinde de o serie de factori, precum dinamismul populației active, vârsta ei, nivelul de formare profesională, capacitatea întreprinderilor de a inova și de a se dezvolta. 

Citește și Rectificare bugetară. Orban către parlamentari: Nu modificați nimic

Pe durata recesiunilor, fenomen care, acum, a cuprins majoritatea țărilor lumii, economia se îndepărtează de această creștere potențială pe fondul creșterii șomajului, când o parte importantă de angajați este exclusă de pe piața muncii pe termen lung. Sau când întreprinderile mici și mijlocii nu mai au mijloace de a investi din motive financiare.

Ce este de făcut în aceste condiții? Statul pompier, cel care nu face decât să stingă incendii, să găsească soluții imediate, trebuie să devină stat strateg. Un stat care, explică specialiștii știe să echilibreze astfel cheltuielile, încât să pună economia în mișcare, imprimându-i un ritm suficient pentru a evita dezastrul, stagnarea, și, în același timp, să țină sub control evoluția pandemiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...

Planul Volkswagen de reducere a costurilor

Grupul Volkswagen a întocmit un plan de reducere a...

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor de Paște.


pixel