Covid-19. Cinci lucruri care se știu despre clorochină
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Studiul publicat de dr. Didier Raoult este dezlânat și are multe scăpări
Studiul publicat de dr. Didier Raoult este dezlânat și are multe scăpări
Cine ar fi crezut că acest medicament, clorochina, care a fost pusă pe piață în urmă cu 70 de ani, va face atât de multă vâlvă în timpul pandemiei globale Covid-19? 

Mai exact, este vorba despre hidroxiclorochină, un derivat foarte apropiat, care a ajuns în centrul atenției de când prof. Didier Raoult a spus că medicamentul este eficient împotriva Covid-19. Ce știm cu adevărat despre această moleculă?

1. Nu a fost folosit inițial împotriva virușilor

Derivat din cloroquina, a fost prescris timp de mai mulți ani ca un antimalarian, hidroxicloroquina pentru a trata boli autoimune precum lupusul sau artrita reumatoidă, datorită efectelor imunomodulatoare.

2. Efectele sale antivirale au fost demonstrate ... in vitro

Nu este prima dată când oamenii de știință sunt interesați de cloroquina sau unul dintre derivații săi pentru a lupta împotriva infecțiilor virale.

Citește și: SUA au decis folosirea hidroxiclorochinei în tratarea cazurilor grave cu Covid-19

Pentru a identifica molecule eficiente, ieftine și disponibile împotriva virusurilor, oamenii de știință au testat în ultimii ani tot felul de molecule cunoscute pe toate tipurile de viruși, scrie Science&Vie. Astfel, clorochina a fost testată in vitro împotriva Ebola, HIV, virusul SARS și cel al MERS, două coronavirusuri foarte apropiate de cel care ne preocupă astăzi. Au fost observate efecte antivirale foarte interesante: într-o eprubetă, acesta pare capabil să blocheze replicarea virusurilor.

3. Eficiența sa împotriva virusurilor care îmbolnăvește oamenii rămâne de demonstrat

Eficacitatea clorochininei la om nu a fost niciodată demonstrată și acest lucru nu a fost făcut pentru niciun virus. SARS-cov-2, responsabil pentru covid-19, nu face excepție. Trei studii publicate în martie au căutat să arunce lumină asupra eficacității clinice a hidroxiclorochinelor. Două dintre ele au fost realizate de profesorul Didier Raoult și de echipa sa din Marsilia, ambele extrem de slabe la nivel metodologic și în niciun fel nu au permis concluzia că medicamentul este eficient.

Pe de altă parte, rezultatele obținute de prof. Raoult evidențiază doar o reducere a încărcăturii virale din zona nazofaringiană. Nu se spune nimic însă despre prezența virusului în plămâni sau prognosticul pacienților tratați.

Al treilea studiu vine din China și a fost publicat în martie. Este vorba despre rezultatele obținute la 30 de pacienți cu covid-19, dar care nu evidențiază neapărat, nici acesta, eficacitatea acestui medicament.

După două săptămâni de monitorizare, starea de sănătate a tuturor pacienților s-a îmbunătățit, fără diferențe notabile între grupuri. Eficacitatea moleculei nu este exclusă, însă, trebuie ținut cont de puterea statistică scăzută a testului. Hidroxiclorochina face parte, la ora actualp, din studiului european la scară largă (Discovery), ce ar trebui să ajute oamenii de știință.

4. Expune la reacții adverse grave, chiar fatale

În special, poate provoca o prelungire a intervalului QT, o tulburare gravă de ritm cardiac, care poate fi fatală. Acest risc este crescut prin utilizarea concomitentă a altor medicamente, cum ar fi neuroleptice, antihistaminice, anumite tratamente pentru angină sau anumite antibiotice.

Au avut loc deja accidente grave în contextul promovării acestui medicament ca panaceu împotriva Covid-19. Cazurile grave au fost raportate în urma auto-medicației cu hidroxiclorochină, uneori până la punctul în care a fost necesară spitalizarea la terapie intensivă.

5. Nu este exclus să se agraveze penumonia cu Covid-19 la unii pacienți

Atât în studiul din China cât și în studiile de la Marsilia, starea de sănătate a mai multor pacienți s-a agravat în urma tratamentului cu hidroxicloroquină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...


pixel