COVID-19. Ce riscă umanitatea dacă nu va exista un vaccin eficient
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vaccinurile vor ajunge în Europa la primăvara
Vaccinurile vor ajunge în Europa la primăvara
Un nou studiu al cercetătorilor Columbia Mailman School, Jeffrey Shaman și Marta Galanti, explorează posibilitatea ca virusul SARS-CoV-2 să devină endemic, o caracteristică ce produce focare recurente la oameni. 

Cercetătorii au identificat factorii care contribuie crucial, inclusiv riscul de reinfecție, disponibilitatea și eficacitatea vaccinului, precum și potențialul sezonier și interacțiunile cu alte infecții virale care pot modula transmiterea virusuluim stuidu ce a fost publicat în revista Science.

Jeffrey Shaman, care  este profesor de științe ale sănătății mediului și director al programului Columbia Mailman School Climate and Health, este o autoritate de frunte în modelarea focarelor de boli infecțioase precum SARS-CoV-2 și gripă. El a fost printre primii care a recunoscut importanța răspândirii asimptomatice și eficacitatea măsurilor de carantinare și a publicat estimări pe care acum toată lumea le citează. Acesta împreună cu Marta Galanti au publicat, de asemenea, cercetări care constată că reinfecțiile cu coronavirusuri endemice nu sunt neobișnuite, chiar și în decursul unui an de la infecția anterioară.

Noua lucrare explorează un scenariu potențial în care imunitatea la SARS-CoV-2, fie prin infecție, fie prin vaccin, se diminuează în decurs de un an - o rată similară cu cea observată pentru betacoronavirusul endemic care cauzează boli respiratorii ușoare. Rezultatul ar fi focare anuale de COVID-19. Pe de altă parte, dacă imunitatea la SARS-CoV-2 a fost mai lungă, probabil prin protecția oferită de răspunsul imun la infecția cu alte coronavirusuri endemice, am putea experimenta ceea ce inițial ar părea a fi o eliminare a COVID-19 urmată de o reapariție după câțiva ani. Alți factori care contribuie includ disponibilitatea și eficacitatea unui vaccin și sezonalitatea înnăscută a virusului.

COVID-19. Pfizer începe testarea vaccinului pentru copii și adolescenți

„În cazul în care reinfecția va deveni ceva comun și nu va exista un vaccin extrem de eficient care să fie administrat majorității populației lumii, SARS-CoV-2 se va stabili probabil într-un model de endemicitate”, scriu autorii. Dacă reinfecțiile vor fi uzuale, cât de des vor apărea, cât de contagioase vor fi persoanele re-infectate și dacă riscul de unor sechele clinice severe, rămâne de văzut.

Reinfectarea

Studiile serologice indică faptul că majoritatea infecțiilor, indiferent de gravitate, induc dezvoltarea unor anticorpi specifici SARS-CoV-2. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă acești anticorpi sunt ei înșiși suficienți pentru a oferi „imunitate sterilizantă” pe termen lung pentru a preveni reinfectarea. Pentru mulți viruși, răspunsul imun insuficient, imunitatea în scădere sau mutațiile care îi permit să „scape” de detectarea imunității pot submina sau ocoli imunitatea și permit reinfectarea cu ușurință, deși o infecție anterioară poate oferi imunitate parțială și poate reduce severitatea simptomelor.

Co-infecțiile

Răspunsul imun la SARS-CoV-2 poate fi afectat în cazul în care cineva este sau a fost recent infectat cu un alt virus. Multe studii anterioare pandemiei arată că infecția cu un virus poate oferi protecție pe termen scurt - aproximativ o săptămână - împotriva unei a doua infecții. Alte studii confirmă faptul că infecțiile cu virus respirator simultan nu sunt asociate cu severitatea crescută a bolii. În timp ce au fost documentate unele coinfecții SARS-CoV-2, inclusiv co-infecții cu gripă și virus sincițial respirator, nu există date suficiente pentru a trage concluzii. La nivel de populație, un focar sezonier semnificativ de gripă ar putea paraliza spitalele care se ocupă deja de COVID-19.

Sezonalitate

Dovezile sugerează că SARS-CoV-2 ar putea fi mai transmisibil în timpul iernii. În afara zonei tropicale, mulți viruși respiratori obișnuiți reapar la nivel sezonier în anumite perioade ale anului. Coronavirusurile endemice (OC43, HKU1, NL63, 229E) prezintă toate caracteristicile sezoniere în regiunile temperate similare gripei. În mod similar, condițiile de mediu pot modula și transmisibilitatea SARS-CoV-2 - nu suficient pentru a împiedica transmiterea în primele etape ale pandemiei atunci când imunitatea este în general scăzută, dar poate suficientă pentru a favoriza transmiterea sezonieră recurentă în timpul iernii în regiunile temperate, similar cu gripa, odată ce imunitatea crește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel