Coronavirusul și prețul petrolului. Prognoza experților Saxo Bank
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Presiunea asupra pieței se va menține
Presiunea asupra pieței se va menține
În primul trimestru al acestui an, piața mondială a petrolului nu va fi capabilă să reziste informațiilor privind reducerea cererii din partea Chinei pe fondul epidemiei de coronavirus, a comentat expertul Kuplay Edgars, de la Saxo Bank. 

”Potrivit estimărilor noastre, în primele trei luni prețurile la aurul negru vor continua să se afle sub presiune și este greu de crezut că OPEC va găsi soluția adecvată pentru reducerea producției pentru a reechilibra lucrurile”, a explicat analistul.

La începutul acestei luni, presa a anunțat prăbușirea cu 20% a cererii de petrol a Chinei față de nivelul de consum specific acestei perioade calendaristice. Este cea mai spectaculoasă scădere de la criza financiară mondială din 2008-2009. Epidemia de coronavirus a frânat brutal activitatea industrială a țării.

Între timp, Rusia a declarat că se află în permanent contact cu țările care fac parte din înțelegerea OPEC+ pentru a convenii pașii care se impun pentru a obține o reducere a cotelor de producție. Moscova a confirmat, totodată, că întâlnirea OPEC+ va avea loc la începutul lunii martie.

Citește și OPEC a intrat în panică. Pregătește ceva extraordinar

”Prețurile la petrol au reacționat cu o scădere de 25% și cu o schimbare neașteptată a conjuncturii pieței: de la diminuarea ofertei ca urmare a acțiunilor anterioare ale OPEC, până la o supraproducție substanțială din cauza scăderii cererii în Asia. Dezechilibrul dintre cerere și ofertă instalat la începutul lunii februarie a condus la situația în care disferența dintre contractele pe termen scurt și lung a devenit negativă, pentru prima dată de la începutul anului trecut”, a continuat Kuplay Edgars.

”Din cauza impactului coronavirului asupra economiei, cererea Chinei de petrol brut a scăzut cu 20% sau 3 milioane de barili pe zi... În ianuarie, producție de țiței a țărilor-membre OPEC s-a micșorat până la 28 milioane de barili pe zi, cel mai mic nivel din 2009. Din momentul atingerii recordului absolut al pieței, la sfârșitul anului 2016, producția s-a redus cu 5,8 milioane de barili pe zi”, a adăugat analistul Saxo Bank, precizând că scăderea a vizat țările unde producția a fost victima unei situații nefavorabile politice sau economice, precum Venezuela, Iran, Libia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel