Coronavirus, un adevărat inamic al economiei mondiale
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat marţi seara că ritmul de creştere înregistrat de economia mondială în primul semestru din 2020 ar putea să fie mai mic decât cifra de 2,5% prognozată de instituţia financiară pentru ansamblul acestui an, transmite Bloomberg.

"Vestea bună este că va fi uşor mai mare decât ritmul de creştere din 2019, dar vestea proastă este că avansul din prima jumătate va fi probabil mai mic din cauza coronavirusului. Însă chiar şi o creştere reală de 2,5% pentru economia mondială nu este suficientă pentru a ridica ţările în curs de dezvoltare", a declarat David Malpass la o reuniune a economiştilor americani organizată la Washington.

Coronavirus. În China, pacienții vindecați s-au îmbolnăvit din nou

Potrivit lui Malpass, coronavirusul este principalul subiect de discuţii la Banca Mondială. "Analizăm modalităţile prin care să răspundem sau să punem la dispoziţie resurse pentru statele în curs de dezvoltare. De asemenea ne coordonăm acţiunile cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care este în prima linie a luptei împotriva virusului, şi avem o gamă largă de instrumente pe care Banca Mondială le poate utiliza în cazul în care pandemia se va răspândi", a spus David Malpass.

Preşedintele Băncii Mondiale a menţionat în mod special creşterea economică modestă înregistrată de Europa şi a subliniat că politica Băncii Centrale Europene nu funcţionează pentru că distorsionează pieţele şi subvenţionează părţile cele mai puţin productive ale economiei. "Ritmul lent de creştere al Europei vine într-un moment în care majoritatea economiştilor cred că politicile BCE sunt unele extrem de stimulative", a spus David Malpass referindu-se la expansiunea bilanţului contabil al BCE.

În prognozele publicate la începutul acestei luni, înainte ca epidemia de coronavirus să înceapă să se răspândească, Banca Mondială estima că ritmul de creştere al economiei mondiale ar urma să înregistreze o uşoară relansare în acest an şi anul viitor. Expansiunea ar urma să accelereze modest la 2,5% în acest an de la 2,4% în 2019, a informat Banca Mondială în ultimul său raport cu privire la perspectivele economiei mondiale.

La rândul său, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna trecută la o reuniune a oficialilor din G20 că epidemia de coronavirus a determinat FMI să îşi revizuiască cu 0,1 puncte procentuale estimările privind creşterea economiei mondiale, adăugând însă că Fondul analizează şi un scenariu mai "pesimist".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel