Coronavirus. SUA: altă variantă pentru vaccinul anti-covid
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Situația epidemiologică impune variante noi
Situația epidemiologică impune variante noi
Şeful Agenţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), Stephen Hahn, a anunţat într-un interviu pentru cotdianul Financial Times că este posibil ca un viitor vaccin împotriva coronavirusului să fie autorizat potrivit unei proceduri de urgenţă înainte de încheierea testelor clinice menite să confirme siguranţa şi eficienţa acestuia, notează AFP.

Toate cererile de autorizare vor trebui depuse de dezvoltatorii vaccinului, a spus Stephen Hahn. "Dacă o fac înainte de sfârşitul fazei a treia, este posibil să considerăm acest lucru adecvat. Putem considera că este necorespunzător, vom face o evaluare", a adăugat el.

Stephen Hahn a dezminţit că ar fi supus unor presiuni din partea preşedintelui Donald Trump pentru a autoriza un vaccin înainte de alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie. "Va fi o decizie bazată pe ştiinţă, medicină, pe date. Nu va fi o decizie politică", a declarat el.

Trei producători occidentali de vaccinuri sunt destul de avansaţi şi în faza a treia a testelor clinice, teste care vor include în final zeci de mii de participanţi: AstraZeneca (partener al Universităţii Oxford din Marea Britanie), Moderna (partener al Institutelor Naţionale de Sănătate din SUA) şi alianţa Pfizer/BioNTech.

Prin însăşi natura acestor teste, este dificil de prezis când vor apărea primele rezultate. Jumătate dintre participanţi vor primi vaccinul experimental, iar restul un placebo. Potrivit procesului normal, responsabilii testelor clinice trebuie să aştepte, probabil luni întregi, pentru a vedea dacă apare între cele două grupuri o diferenţă statistic semnificativă în numărul de persoane contaminate de virus.

Citește și COVID-19. Două mistere, deslușite de cercetători

Spre deosebire, China şi Rusia au anunţat că autorizează două vaccinuri înainte de încheierea testelor. Potrivit lui Stephen Hahn, o autorizaţie de urgenţă ar putea fi acordată pentru o categorie specială de persoane. "O autorizaţie de urgenţă nu este acelaşi lucru cu o autorizaţie completă", a spus el.

Dar şeful FDA este tot mai criticat de comunitatea medicală şi ştiinţifică fiind suspectat că încearcă să îi dea satisfacţie preşedintelui american, din cauza a două incidente. La sfârşitul lui martie, FDA a autorizat în regim de urgenţă hidroxiclorochina pentru a trata bolnavii de COVID-19, după ce Donald Trump lăudase medicamentul. Autorizaţia a fost însă retrasă în iunie din cauza unor efecte secundare importante.

Apoi, Stephen Hahn a recunoscut că s-a înşelat în cursul unei recente conferinţe de presă cu şeful statului anunţând autorizarea de urgenţă a plasmei convalescente pentru bolnavii de COVID-19. El a supraapreciat mult beneficiile acesteia, afirmând că tratamentul ar putea salva 35 de persoane din 100, în timp ce datele cele mai probabile sunt de 5 cazuri din 100. "Accelerarea oricărui proces de autorizare a unui vaccin contra SARS-CoV-2 este scandalos, oricât ar fi de servil Stephen Hahn în faţa lui Trump", a criticat pe Twitter Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel