Coronavirus. În sfârșit, o veste bună! Ce au constatat cercetătorii
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O veste care simplifică munca oamenilor de știință
O veste care simplifică munca oamenilor de știință
Un motiv în plus de speranță pe frontul de luptă împotriva covid-19: experții care au urmărit propagarea virusului au ajuns la concluzia că mutația noului coronavirus este mai lentă decât a altor viruși respiratorii, precum cel gripal. O informație care are cel puțin două implicații pozitive.

În primul rând, acest lucru înseamnă că virusul este stabil în forma sa actuală și, prin urmare, puțin susceptibil să devină și mai periculos pe măsură ce continuă să se răspândească.

În al doilea rând, acest lucru înseamnă că un vaccin ar putea fi eficient pe termen lung. Adică ar putea fi precum un vaccin împotriva rujeolei, varicelei sau a celui împotriva gripei sezoniere, tratamente intrate de mult în viața locuitorilor planetei.

Peter Thielen, genetian molecular la Universitatea Johns Hopkins, a declarat pentru Washington Post că analiza a 1000 de eșantioane diferite de covid-19 nu a evidențiat decât zece diferențe genetice între tulpinele care au infectat persoane în Statele Unite și virusul original identificat la Wuhan, în China.

Citește și Coronavirus. Ce face inteligența artificială? Răspunsul e năucitor

”În acest stadiu, gradul de mutație a virusului ne permitem să credem că un vaccin dezvoltat împotriva noului coronavirus ar putea fi un vaccin unic mai degrabă decât un nou vaccin dezvoltat anual, precum cel anti-gripal”, a explicat expertul.

Toți virușii suferă mutații de-a lungul timpului. Reproducându-se, minuscule erori sunt constant introduse în codul lor genetic, iar ele se propagă ulterior. Covid-19 nu are să respecte această regulă. Subtilele modificări ale genomuluisău se produc în timp, dar virusul se prezintă la fel pretutideni unde el apare.

Fiecare tulpină este aproape identică. Andrew Rambaut, biolog specializat în evoluția moleculară la Universitatea din Edimbourg, a declarat pentru revista Science că noul coronavirus acumulează în medie una sau două mutații pe lună. ”Ceea ce este de două până la patru ori mai lent cât gripa”, subliniat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel