Coronavirus. Concluzia summitului UE: Urmează săptămâni dificile
26 feb, 08:15, de  Mara Ivan
Şefii de stat şi de guvern din statele membre UE, reuniţi joi într-un summit virtual, au făcut apel la "menţinerea de restricţii ferme" şi la accelerarea vaccinării pentru a stopa răspândirea noilor variante ale coronavirusului, fără a reuşi să depăşească dezacordurile cu privire la un viitor paşaport de vaccinare, transmite AFP.
Multe intrebări, putine răspunsuri ferme
Multe intrebări, putine răspunsuri ferme


"Situaţia epidemiologică rămâne gravă, noile variante aduc provocări suplimentare. Trebuie să menţinem restricţii ferme în timp ce ne intensificăm eforturile pentru a accelera vaccinarea, au spus cei 27 de participanţi în concluzii adoptate la încheierea reuniunii virtuale.

Şefii de stat şi de guvern din UE se întâlnesc joi şi vineri într-un summit extraordinar prin videoconferinţă consacrat problemelor de sănătate, apărare şi securitate. Sesiunea de joi a fost dedicată coordonării gestionării pandemiei urmând ca vineri întâlnirea virtuală să fie consacrată securităţii şi apărării.

În timp ce înmulţirea cazurilor de contaminare cu varianta britanică şi cu cea sud-africană alimentează spectrul unor noi focare de contaminare, campaniile de vaccinare în UE rămân lente, afectate de întârzieri semnificative în procesul de livrare a dozelor.

"Următoarele săptămâni vor rămâne dificile în domeniul vaccinurilor (...) Dar avem mijloacele necesare pentru a ne asigura că UE joacă un rol cheie pentru (...) a ieşi din această criză", a asigurat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unui conferinţe de presă.

Comisia Europeană a promis o creştere accentuată a numărului dozelor disponibile în al doilea trimestru, cu livrări în creştere din partea laboratoarelor Pfizer / BioNTech şi Moderna, aprobarea vaccinului Johnson & Johnson şi o supraveghere atentă pentru a putea remedia în timp util deficienţele din lanţul de producţie.

"Suntem optimişti cu privire la capacitatea noastră de a ne atinge obiectivul" de a vaccina 70% din populaţia UE (225 de milioane de persoane) până la sfârşitul verii", a reafirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Charles Michel a făcut apel la "îmbunătăţirea capacităţilor de secvenţiere" a virusului pentru a-i monitoriza mutaţiile, o procedură complexă desfăşurată inegal pe teritoriul Uniunii, dar pentru care Bruxelles-ul a pus la dispoziţie fonduri.

Dacă iniţial cei 27 promiseseră să adopte doar restricţii proporţionale şi nediscriminatorii, mutaţiile coronavirusului au schimbat datele situaţiei, determinând mai multe state membre să limiteze accesul la frontiere.

În acest context, Comisia Europeană a cerut Belgiei, Germaniei şi altor patru state să explice adoptarea de măsuri restrictive, pe care executivul european le consideră disproporţionate, de teama unor întreruperi a lanţurilor de producţie.

"Trebuie să respectăm o abordare comună: restricţiile privind călătoriile neesenţiale trebuie menţinute, dar măsurile trebuie să fie proporţionale şi circulaţia mărfurilor şi a serviciilor trebuie garantată", a pledat Charles Michel.

În ceea ce priveşte emiterea unui certificat/paşaport european de vaccinare care să faciliteze călătoriile, liderii s-au limitat la a cere "continuarea unei abordări comune".

"Există încă semne de întrebare de natură ştiinţifică: nu este încă sigur că încetezi să transmiţi virusul după ce ai fost vaccinat", a argumentat Ursula von der Leyen.

Chestiunea drepturilor ataşate unui astfel de paşaport este considerată ca fiind "conflictuală" şi "irelevantă" de unele state, într-un moment în care doar 4.2% din europeni au fost vaccinaţi cel puţin o dată.

Citește și Certificat de vaccinare. Angela Merkel: Țările trebuie să fie pregătite

"Un astfel de document nu poate acorda drepturi speciale persoanelor vaccinate" a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron."Nu aş accepta un sistem în care accesul într-o ţară sau alta să depindă de un astfel de certificat" în timp ce "tinerii noştri nu au fost încă vaccinaţi", a avertizat şeful statului francez.

Alte state însă, în special cele care sunt foarte dependente de turism, doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document pentru a-şi salva sezonul estival, cum ar fi Grecia care, la fel ca Cipru, a încheiat deja un acord turistic cu Israelul.

"Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui 'paşaport verde', rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil", a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz. Susţinut de Bulgaria, liderul austriac a pledat pentru un certificat care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar şi pentru cei care sunt consideraţi ca fiind "imunizaţi" după ce au contractat virusul.

În cele din urmă, liderii europeni au încredinţat Comisiei sarcina de a elabora condiţiile tehnice pentru un certificat de vaccinare, cel mai probabil în format digital, demersuri care vor dura cel puţin trei luni. "Acest lucru nu înseamnă că doar titularii unui paşaport de vaccinare vor putea călători", a insistat cancelarul german Angela Merkel.

Depinde de state să îşi adapteze sistemele de sănătate şi structurile vamale pentru a pregăti o certificare comună. Acestea vor trebui "să reacţioneze rapid" dacă vor un paşaport eficient până în vară, a avertizat von der Leyen

Ştiri Recomandate

Pe cine mizează Cîțu pentru vaccinarea de la sate

Premierul Florin Cîțu a spus că pentru a-i convinge pe oamenii din mediul rural să se vaccineze este nevoie de...

Ce i-a spus prințul William lui Harry la înmormântarea bunicului lor

Prințul Harry s-a reunit cu fratele său la înmormântarea bunicului lor. Este pentru prima dată când ce doi apar...

Florin Cîțu: Singura soluție pentru România este coaliția

Premierul Florin Cîțu spune, după prima ședință a coaliției după schimbarea lui Vlad Voiculescu, că în acest moment...

În ce condiții USR PLUS l-ar mai accepta pe Florin Cîțu la șefia Guvernului

Zi tensionată în coaliția de guvernare care a avut o ședință la Palatul Parlamentului pentru a tranșa conflictul...

O Tesla fără șofer a ucis doi oameni. Autoritățile au demarat o anchetă

Un incident nefericit care a avut loc în Texas sâmbătă, în care a fost implicat un autoturism Tesla, a dus la...

Mișcare radicală în fotbal. Miza? Foarte MULȚI BANI

JPMorgan Chase & Co. stârnește cea mai mare tulburare în fotbalului european din anii 1950, într-un pariu de 4...

Bursa închide ziua în cădere. Cele mai tranzacționate acțiuni

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis pe roşu şedinţa de tranzacţionare de luni, cu un rulaj de 73,19 milioane de...

Pensie incredibilă pentru unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai românilor

La cei 85 de ani ai săi, împliniți pe 27 ianuarie, Florin Piersic pare neobosit. E adevărat, în urmă cu doi ani când...

Curs valutar | Actualizat la 20-04-2021
EUR flag1 EUR = 4.9261 RON
USD flag1 USD = 4.0937 RON
GBP flag1 GBP = 5.6851 RON
CHF flag1 CHF = 4.4797 RON
AUD flag1 AUD = 3.1848 RON
DKK flag1 DKK = 0.6624 RON
CAD flag1 CAD = 3.2805 RON
HUF flag1 HUF = 0.0137 RON
JPY flag1 JPY = 0.0379 RON
NOK flag1 NOK = 0.4932 RON
SEK flag1 SEK = 0.4880 RON
XAU flag1 XAU = 235.3486 RON
Monede Crypto
1 BTC = 224736.31RON
1 ETH = 8646.59RON
1 LTC = 1018.02RON
1 XRP = 5.15RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.67% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.59%
6 luni: 1.68%
12 luni: 1.74%
EURIBOR:
3 luni: -0.5380 %
6 luni: -0.5110 %
12 luni: -0.4780 %