Coronavirus. Ce face inteligența artificială? Răspunsul e năucitor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Folositor, dar pe care omul încă nu știe cum să îl folosească în totalitte
Folositor, dar pe care omul încă nu știe cum să îl folosească în totalitte
Întrebarea revine periodic: autoritățile și giganții tehnologiei mondiale dispun de instrumente informatice de analiză a datelor care să permită specialiștilor să lupte mai ușor și mai eficient împotriva coronavirusului?

Pe 30 decembrie anul trecut, oamenii de știință au dat alarma. Grație algoritmilor de scanare, ei au identificat cazuri neobișinuite de pneumonie în perimetrul pieței de fructe de mare din Wuhan, în centrul Chinei. Dar au trecut multe zile până când Organizația mondială a sănătății (OMS) a publicat o evaluare a riscurilor. Și o lună înainte ca ea să declare o urgență de sănătate publică de amploare internațională.

”Există instrumente puternice, dar noi nu știm deocamdată cum să le exploatăm”, a declarat Michael Greeeley, cofondator al Flare Capital Partners, societate care investește cu precădere în tehnologii de sănătate. Dispozitivele dotate cu inteligență artificilă pot trece în revistă o cantitate impresionantă de date, de cifre, pot citi site-uri de internet și imagini, stabilind corelații invizibile ochiului uman.

De altfel, mai multe societăți au întrezărit, la sfârșitul lunii decembrie, semnele unei anomalii. Astfel, firma Dataminr, specializată în detectarea riscurilor în timp real, a făcut o legătură între declarațiile locuitorilor din Wuhan de pe rețelele sociale, imaginile cu dezinfecția pieței de pește din oraș și avertismentul unui medic decedat, ulterior, de coronavirus.

Firma canadiană BlueDot a reperat, la rândul ei, probleme sanitare grație unui algoritm ce trece zilnic în revistă sute de mii de articole de presă și date ale traficului aerian. ”Au fost identificate foarte multe aluzii la epidemia de SARS, de acum 17 ani, dar noi nu știam, atunci, despre ce virus este vorba și cât de contagios ar putea fi”, a recunoscut Kamran Khan, fondator al BlueDot, un start-up canadian specializat în inteligență artificială.

Citește și Coronavirus. Amprentă vocală pentru depistarea covid-19

”Teoretic, pot fi corelate diferite evenimente ale activităților onlie, dar persoanele ar trebuie să rămâne indetectabile. Trebuie găsit un echilibru între a găsi utilitatea tuturor acestor informații și protecția vieții personale, a explicat Andreq Kress, fondatorul HealthVerty, societate care se ocupă de extracția datelor medicale. În actuala fază de carantină, societățile ajută guvernele să urmărească evoluția maladiei și să verifice dacă populația respectă normele de distanță socială. BlueDot se folosește de date ”anonimizate” de geolocalizare a ”aproape 400 milioane de smartphone-uri”.

De asemenea, algoritmii sunt puși să contribuie la cercetare medicală. Săptămâna trecută, cercetători și întreprinderi au strâns peste 29.000 de publicații științifice despre covid-19. Casa Albă a făcut apel la voluntari să extragă rapid informații concrete cu ajutorul dispozitivelor furnizate de Kaggle, o platformă de ”machine learning” ce aparține Google.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel