Coronavirus. Ajutoare păstrate până la sfârșitul anului. Care sunt
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Angajații care au beneficiat, pe durata stării de alertă, de concediu pentru creșterea copilului, pot rămâne în continuare cu cei mici, beneficiind până la sfârșitul acestui an de indemnizația aferentă. Există însă un DAR. 

Se vor bucura de această măsură ce se regăsește în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2020, numai angajații care activează într-un domeniu un restricțiile impuse pe fondul epidemiei de coronavirus, nu au fost ridicate în totalitate sau deloc. Prevedere valabilă, în aceleași condiții, și pentru stimulentul de inserție. 

Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, preciza, în acest context, că ”impactul acestor măsuri este de aproximativ 13 milioane de lei pentru două luni, în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului, de care vor beneficia aproximativ 3.000 de persoane”. În același timp, numărul beneficiarilor de stimulent de inserție ar putea ajunge la circa 5.000, acest beneficiu având valoarea de 650 de lei, iar perioada medie estimată de acordare este de două luni.

Prelungirea perioadelor în care se poate beneficia atât de indemnizația de creștere, cât și de stimulentul de inserție s-a făcut și pe perioada stării de urgență, pentru mai multe categorii de salariați. Totuși, pentru a putea intra în concediul de creștere, părintele trebuie să fi lucrat, cu contract de muncă, măcar 12 luni în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului; să fie cetățean român, străin sau apatrid (fără cetățenie); să dețină locuință în România sau să stea împreună cu copilul sau copiii pentru care solicită respectivele drepturi. 

Citește și Sporuri salariale. Parlamentul a stabilit lista beneficiarilor

De menționat, totodată, că, dacă vrea să-și întrerupă concediul de creștere și să se întoarcă mai repede la slujbă, părintele aflat în CCC va primi, pe lângă salariul lunar, o sumă de bani, sub forma unui stimulent de inserție, precizează Avocatnet. Stimulentul se poate obține, potrivit unei reguli apărute anul trecut, doar dacă angajatorul este anunțat despre intenția de a reveni la muncă cu cel puțin 30 de zile înainte de acel moment. Așa cum apare și mai sus, stimulentul are, începând cu aprilie 2017, valoarea fixă de 650 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel