Control în trafic. Documentele care vă apără de necazuri
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Și nu este vorba numai de acte
Și nu este vorba numai de acte
Șoferii scapă de obligativitatea de a avea asupra lor polița RCA în format tipărit. În schimb, la un control în trafic, conducătorul auto trebuie să prezinte toate celelalte acte și nu numai.

Printre altele, dacă i se solicită, orice șofer trebuie să arate că vehiculul pe care îl conduce, fie că este proprietate personală sau nu, trusa medicală și extintcorul. Dar să le luăm pe rând. 

1. Când circulă pe drumuri publice, un șofer trebuie să fie pregătit cu următoarele acte: 

- Actele autoturismului, respectiv talonul mașinii, cât și actele personale (actul de identitate, de principiu), inclusiv permisul de conducere, ce atestă faptul că are dreptul să conducă acel autovehicul (în funcție de categoria înscrisă pe permisul auto). 

Potrivit Codului rutier, șoferii “sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”.

Pentru nerespectarea acestei prevederi se pot aplica amenzi prevăzute în clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte-amendă. Ținând cont de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, asta înseamnă între 870 și 1.160 de lei.

- Șoferii trebuie să se asigure că mașina cu care circulă are inspecția tehnică periodică efectuată la timp, iar acest lucru apare și pe talon. De asemenea, din 2014, șoferii trebuie să aibă în mașină și certificatul de inspecţie tehnică periodică, ce se primește la efectuarea ITP-ului.

Citește și Codul rutier. Ce pățesc proprietarii care împrumută mașina personală

2. La ieșirea din țară cu mașina

- La controlul de la graniță, șoferii trebuie să prezinte obligatoriu buletinul/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al mașinii și Cartea Verde asociată poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto.

3. Ce mai trebuie să existe în mașină

- “Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, scrie în legislația rutieră.

Trusa medicală trebuie să conțină, printre altele, o foarfecă, leucoplast, plasturi, comprese de tifon, ace de siguranță și o folie de supraviețuire izotermă.

În cazul în care nu respectă această obligație, șoferul unei mașini riscă amenzi încadrate în clasa a II-a de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă), respectiv amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel