Contoarele inteligente - o tehnologie pentru viitor
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Contor inteligent
Contor inteligent
Contoarele inteligente, din ce în ce mai prezente în gospodăriile românilor, permit consumatorilor să beneficieze de monitorizarea facilă a consumului de energie electrică. Mai mult decât atât, contoarele inteligente se află în centrul rețelelor viitorului, reprezentând interfața de acces către noile tehnologii disponibile în domeniul energiei electrice. 

Odată cu adoptarea generalizată a tehnologiei contoarelor inteligente, rețelele de distribuție a energiei electrice vor putea ajunge, și în România, la nivelul de digitalizare înregistrat de țările mai avansate din domeniu.

În prezent, rata de penetrare a acestora este încă scăzută la noi în țară. Cele trei filiale de distribuție ale grupului Enel România, pionier în domeniu, au instalat contoare inteligente la aproximativ un sfert dintre clienții lor, fiind cele mai avansate companii din domeniu în privința adoptării tehnologiei la nivel local.

Investițiile Enel vor continua și în perioada următoare. Cele trei companii E-Distribuție vor instala, anul acesta 171.000 de contoare inteligente în urma unor investiții care se ridică la 53 de milioane de lei. Astfel, până la finalul acestui an, numărul celor care vor beneficia de noua tehnologie va depăși 671.000 clienți.

Atunci când procesul de înlocuire a contoarelor vechi cu cele inteligente va fi încheiat, consumatorii vor putea vedea mult mai bine beneficiile acestei tehnologii, iar mediul va fi mai bine protejat.

Ne putem imagina, de exemplu, un oraș cu rețele electrice inteligente, care va putea fi alimentat atât de la centralele electrice, cât și de la prosumatorii care generează energie regenerabilă în cantități măsurate de contoarele inteligente, iar consumatorii vor putea utiliza această energie pentru a alimenta mașinile electrice sau alte aparate, putând regla și monitoriza consumul prin aplicații Internet of Things. Astfel, într-un viitor nu foarte îndepărtat, electrocasnicele inteligente vor decide singure când este cel mai bun moment să pornească, în funcție de tarifele orare percepute de furnizorul de energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel