Confruntări pe piața pieselor de schimb. Cine cu cine se luptă
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Automatizarea complică lucrurile
Automatizarea complică lucrurile
Extinderea rapidă a tehnologiilor de evitare a coliziunilor i-a adus pe constructorii auto şi service-uri în prag de război, câştigătorul urmând să controleze piaţa pieselor de schimb (evaluată la 800 miliarde dolari) în era digitală.

Având în vedere gradul de sofisticare a sistemelor de evitare a coliziunilor, mulţi constructori insistă că doar piesele auto şi reparaţiile efectuate de dealerii lor autorizaţi pot asigura siguranţa. Însă această insistenţă a generat critici din partea service-urilor şi furnizorilor de piese auto independenţi, care în prezent domină piaţa pieselor de schimb. Aceştia susţin că pot produce piese de schimb şi pot repara automobilele la un preţ de cost mult mai mic pentru şoferi, dar sunt blocaţi de constructorii auto.

De exemplu, Subaru i-a informat pe clienţii săi că problemele provocate de piesele de schimb neautorizate pentru sistemul său EyeSight nu sunt acoperite de garanţia sa. O analiză efectuată de Reuters arată că acesta nu este un caz singular. Nissan, divizia sa de lux Infiniti, şi Volvo avertizează şi ei că piesele auto şi reparaţiile efectuate de dealeri neautorizaţi afectează garanţiile lor.

Disputa cu privire la piaţa pieselor de schimb escaladează în SUA. Service-urile independente şi producătorii de piese au cerut Agenţiei responsabile de protecţia consumatorilor, precum şi autorităţilor publice, să intervină. Ei ar dori ca producătorii auto să fie împiedicaţi să condiţioneze garanţiile de utilizarea pieselor auto originale şi de reparaţiile efectuate de dealeri autorizaţi.

Citește și Ford lansează la Craiova producția noului model

"Industria auto susţine în mod fals că trebuie să optezi între siguranţă şi reparare", spune Paul McCarthy, preşedintele Asociaţiei furnizorilor independenţi (Motor & Equipment Manufacturers Association MEMA). În replică, industria auto susţine că nivelul de sofisticare al noilor tehnologii modifică piaţa pieselor de schimb. The Auto Alliance, un grup ce reprezintă interesele constructorilor auto, susţine că aceştia din urmă pot oferi informaţii şi pregătire, însă deseori service-urile nu dispun de resursele sau expertiza necesare.

Extinderea automatizării va zgudui piaţa pieselor de schimb, care are o valoare de 390 miliarde dolari numai în SUA şi mai mult decât dublă la nivel mondial. Cucerirea pieţei pieselor de schimb ar da o gură de oxigen pentru constructorii auto, care în prezent se luptă cu scăderea vânzărilor. Însă aceasta ar da o lovitură devastatoare pentru service-urile independente care se ocupă de majoritatea reparaţiilor şi angajează milioane de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel