Compensarea chiriei sau a ratei locuințe pentru anumiți angajați
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Un proiect de ordin privind stabilirea condițiilor de acordare în beneficiul polițiștilor de penitenciare a compensației lunare a chiriei, precum și a compensației lunare pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar a fost publicat recent de Ministerul Justiției.

Legea nr. 145/2019 reglementează, la art. 111, că poliţiştii de penitenciare cărora nu li s-a acordat locuinţă de serviciu sau locuință atribuită de către autoritățile administrației publice locale şi care nici ei şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate o locuinţă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea au dreptul la compensarea lunară a chiriei în cuantum de până la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii.

Proiectul aflat în dezbatere modifică anumite condiții de acordare a acestui drept. De pildă, proiectul prevede acum acordarea unei singure compensații pentru o locuință în care doi angajați impart același spațiu locativ. În plus, s-a reglementat faptul că acordarea compensaţiei lunare a chiriei va fi efectuată proporțional cu numărul persoanelor care locuiesc în imobil cu poliţistul de penitenciare dacă acestea nu sunt soţ/soţie sau rude de până la gradul II, inclusiv.

De asemena, s-a prevăzut că nu se acordă compensația de chirie în care soţul/soţia încadrat/încadrată în altă autoritate sau instituție publică ori în sectorul privat beneficiază de locuință sau de decontarea chiriei pentru locuinţă, asigurată de angajator, în aceeaşi localitate în care își desfășoară activitatea polițistul de penitenciare sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea în care își desfășoară activitatea, în localitatea unde solicită acordarea compensaţiei lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege.

Legea locuințelor, dată peste cap. Schimbări importante

Iată modificările propuse de Ministerul Justiției

”ART. 4 - Polițistului de penitenciare căruia nici lui şi nici soţului/soţiei sau copiilor aflaţi în întreţinere nu li s-a acordat locuință de serviciu sau locuință atribuită de către autoritățile administrației publice locale în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, i se acordă compensaţia lunară pentru chirie dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) nici el şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate o locuinţă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea în care își desfășoară activitatea, nici el şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate o locuinţă în localitatea unde solicită acordarea compensaţiei lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege;

b) nici el şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au înstrăinat o locuinţă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, după data încadrării în sistemul administrației penitenciare, sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea unde își desfășoară activitatea nici el şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au înstrăinat o locuinţă în localitatea unde solicită acordarea compensaţiei lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege;

c) nu a încheiat contractul de închiriere cu rude de până la gradul II inclusiv, ale sale ori ale soţului/soţiei;

d) locuiește în locuința pentru care prezintă contractul de închiriere;

e) a întreprins demersurile necesare pentru închirierea unei locuinţe în localitatea în care își desfăşoară activitatea, însă nu a reușit să identifice o locuință corespunzătoare nevoilor sale locative, în cazul excepției prevăzute la art. 2 alin. (4);

f) soțul/soția nu beneficiază de locuință sau de decontarea chiriei pentru locuinţă asigurată de angajator în aceeaşi localitate în care își desfășoară activitatea polițistul de penitenciare, sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea unde își desfășoară activitatea, în localitatea unde solicită acordarea compensaţiei lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege.

ART. 12

(1) Compensaţia lunară pentru chirie se plăteşte în luna în curs pentru luna anterioară, odată cu plata drepturilor salariale. Plata se efectuează în baza unei cereri, întocmită conform Anexei nr. 7 care trebuie însoțită de chitanţă de plată a chiriei, întocmită conform Anexei nr. 8, sau, după caz, de chitanța emisă de casieria autorității publice locale sau a unității penitenciare în patrimoniul căreia este locuința atribuită polițistului de penitenciare, ori de extrasul de cont al beneficiarului chiriei sau de documentul de plată emis de instituția bancară, din care să reiasă atât datele de identificare ale proprietarului, cât și cele ale chiriașului și luna pentru care se efectuează plata. Documentele menționate anterior se depun lunar la compartimentul de salarizare al unităţii în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea polițistul de penitenciare, în perioada 1 – 3 a lunii.

(2) În situaţia în care cuantumul chiriei a fost stabilit în valută, decontarea contravalorii chiriei se efectuează în lei, la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data menţionată în documentul prin care se face dovada plății.

(3) În situaţia plăţilor pentru fracţiuni de lună, calculul compensaţiei zilnice se face raportându-se compensaţia lunară pentru chirie la numărul de zile calendaristice din luna pentru care se face plata

(4) Compensaţia lunară a chiriei pentru plata ratei se acordă în continuare polițiștilor de penitenciare care sunt detașați sau mutați în interesul serviciului în altă localitate decât cea în care au achiziționat imobilul, în cazul în care aceștia nu optează pentru acordarea compensației pentru chirie în localitatea unde au fost detașati sau mutați în interesul serviciului. Opțiunea se exprimă într-un termen de 30 de zile calendaristice de la data modificării raporturilor de serviciu.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel