Codul rutier. Amendă de 3.000 de lei pentru ”colecții”
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Șoferii pot rămâne și fără mașină / Foto: Arhivă
Șoferii pot rămâne și fără mașină / Foto: Arhivă
Noi românii suntem un popor de ”colecționari” care nu aruncă aproape nimic. Păstrăm îndelung diverse obiecte fără a ne încumeta să le aruncăm la gunoi, acolo unde le este și locul, exemplul clasic fiind cel al pungii cu pungi.

Aceeași ”regulă” o aplică evident și șoferii care adună pe parbiz sau la oglinda retrovizoare o mulțime de obiecte care împiedică vizibilitatea.

Nu de puține ori am văzut cu toții șiruri lungi de cruciulițe și mătănii care dansează în ritmul gropilor din asfalt atunci când mașina se deplasează. La fel se întâmplă și cu vinietele care stau ani de zile lipite de parbriz precum decorațiile pe pieptul mândru al vreunui general.

Însă șoferii care nu vor să renunțe la aceste ”podoabe” riscă amenzi consistente.

Legislația rutieră în vigoare stabilește că “aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni.

În condițiile în care clasa a IV-a de sancțiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă, iar punctul-amendă are valoarea, în 2018, de 145 de lei, persoanele fizice care aplică diverse obiecte pe suprafața geamurilor sau în dreptul acestora pot fi amendate cu sume curpinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Reguli noi pentru șoferi în 2021. Cum scapi de AMENZI rutiere

Accesoriile amintite în Codul rutier pot fi odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate și altele, dar și vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului și mai nou, măștile sanitare. Alte obiecte care reduc vizibilitatea șoferului sau a pasagerilor și pentru care ar putea fi sancționați conducătorii auto sunt pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă, pe care anumiți șoferi le lipesc pe parbriz, de cele mai multe ori pe partea dreaptă.

De asemenea, reprezintă contravenție și este sancționată tot cu amendă de până la 2.900 de lei și “aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale”. Totuși există o variantă legală pentru reducerea transparenței geamurilor unei mașini, și anume utilizarea de tratamente și folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel