Urmărește dezbaterea live

Mircea Coșea: Suntem într-o situație îngrijorătoare
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Analistul economic, Coșea Mircea
Analistul economic, Coșea Mircea
Analistul economist Mircea Coșea a declarat în exclusivitate pentru DcBusiness ca evoluția leului aruncă România într-o situație îngrijorătoare. Pentru a treia zi consecutiv, l eul şi-a continuat deprecierea, coborând, miercuri, cu 0,17 bani (0,04%) faţă de euro, astfel încât moneda europeană a atins un nou maxim istoric, cursul afişat de BNR fiind 4,7776 lei/euro. 

"Până acum am avut o stare de calm, dar a început să mă îngrijoreze situația. Bănuiam că această creștere a euro, este datorată unor factori conjuncturali, pentru că există niște factori conjuncturali. În primul rând este politic, este o emoție în piață, care se vede imediat în curs. O emoție care ține de momentul politic și de ceea ce urmează după alegeri, ține de o anumită stare de panică care s-a creat la nivelul mediului administrativ și de afaceri."

Analistul a vorbit despre importurile Black Friday, dar și despre consecințele ce au urmat.

"Primul element care influențează leul este importul masiv care s-a făcut cu Blak Friday, sunt foarte multe informații care ne arată că s-au depășit 300 milioane de euro și nu știu câte milioane de dolari, pentru că în euro s-a important vestimentație, iar în dolari s-a implementat IT, telefoane televizoare, etc."

Expertul arată că o perioadă critică, pe care își pune amprenta leul este și cea a ărbătorilor care urmează. "Pe urmă este perioada de început a stocurilor pentru marele consum de Crăciun, carnea de porc pe care noi o importăm masiv, citrice și alte legume și fructe. Aceștia sunt factorii conjuncturali."

Întârziere

În același timp, Mircea Coșea este de părere că, undeva, s-a produs o întârziere a Guvernului. "Mie mi-e teamă de altceva, mi-e teamă de un factor de natură structurală, asta ține de o întârziere pe care guvernarea PSD-ALDE a avut-o. Modelul de guvernare cu creșterea veniturilor este bine venit în România, dar el are o condiție specială care nu s-a respectat, în momentul în care creștem veniturile, trebuie să crești cererea internă, pentru că altfel ajungi la o debalansare financiară, un deficit foarte mare."

Pe de altă parte, economistul susține că importul a făcut ca cererea de valută să crească.

"Crește venitul, crește consumul, e necesar să crească oferta internă de produse, în România cererea este aproape 50% bazată pe alimente și produse alimentare, ori noi importăm 70% din mâncare, pentru că nu reușim să prelucrăm în țară, materiile prime, agricole nu le prelucrăm în țară, se exportă grâu boabe, se importă făină. Toate lucrurile astea au făcut să crească foarte mult importul, cererea de valută să crească, de aici și inflația și debalansarea leului. Pe de altă parte este și cererea de produse IT în România, că urmare a întrării României într-un stadiu de consumatorism electronic aș zice așa, asta înseamnă cerere mare pentru valută. Deci atât timp cât mărești veniturile și nu mărești oferta internă, trebuie să te aștepți neapărat în mod sigur la apariția inflației și la debalansarea monedei naționale."

Analistul spune că reindustrializarea României este o soluție pentru a scăpa de această perioadă dificilă.

"Părerea mea este că deocamdată acest fapt nu-l putem controla, iar 2020 va fi un an în care nu vom putea primii o creștere lentă, dar o creștere a inflației și nici o creștere a euro față de leu. Nu va fi o creștere atât de mare pe cât se vorbește, mi-e și teamă să spun. Vor crește prețurile asta în mod sigur, dar vor crește și chiriile, în românia marele companii, plătesc chiria în euro, deci asta va duce la o anumită problemă. Lucrurile sunt îngrijorătoare. Ar trebui ca noul Guvern să facă un lucru care nu a fost făcut până acum, un concept de politică de reindustrializare a româniei, schimbarea structurii a industriei României. Noi suntem într o perioada dificilă pentru că avem 78% export către Europa Occidentală, mă refer la auto, ori recesiunea din Germania și efectele războiului Trump-China, Trump-Europa, reduce comenzile acestor industrii. Deci noi am început să fim într-o situație critică."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel