Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cluburile sportive pot primi finanțare din nou de la universități
12 dec 2019 / 16:11, de  Anca Mihailov
O situație aberantă a dus la imposibilitatea de finanțare a cluburilor sportive dde către universități, fiind vorba despre entități diferite. O modificare recentă a readus cluburile sportive la universități, astfel încât să poată primi finanțarea de care au nevoie.
Eveniment Upgrade România
Eveniment Upgrade România

În cadrul evenimentului "Upgrade România: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei”, organizat astăzi de DC Media Group, la București, s-au discutat foarte multe aspecte legate de posibilitățile reale de dezvoltare a sportului în România. Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației și președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, a vorbit despre finanțarea cluburilor sportive. „Existau cluburi sportive, dar aveam opreliști birocratice pentru a susține financiar aceste cluburi sportive, pentru că erau entități juridice diferite. Odată cu această reglementare care a dat posibilitatea universităților să preia cluburile sportive, s-a netezit drumul către finanțarea cluburilor sportive fiind în structura Universității. Nu mai avem aceleași opreliști pentru a finanța cluburile sportive. E un lucru extrem de impotant, pentru că sunt în structura Universității, sunt ale noastre deci nu se vede din afară ca și cum am da banii unor terți”, a precizat fostul ministru.

În ultimii ani s-au făcut nenumărate eforturi, din partea autorităților, pentru a serezolva problema activității sportive în școli, licee și universități. „În anul 2015, când am fost ministrul Educației și Cercetării, am semnat un acord de parteneriat cu Comitetul Național Olimpic Român și cu 10 federații sportive, prin care am repus în drepturi Olimpiada gimnaziilor. A fost o piesă într-un puzzle. Până nu vom avea toate piesele din acest puzzle, asamblate cu viziune, așa cum am avut odată, nu cred că vom putea să avem succes în plan sportiv, nici la nivelul sportului de performanță, nici la nivelul sportului de masă. O altă piesă din puzzle a fost pusă de curând. Există 29 de cluburi sportive universitare. Au rezultate care sunt mult mai importante decât se reflectă în media românească și e păcat. Este o vină a noastră, a celor care gestionăm aceste cluburi sportive universitare, pentru că nu știm să promovăm aceste rezultate”, a mai spus Cîmpeanu.

Curtea de Conturi vrea să se implice

Cosmin Nicula, vicepreședintele Curții de Conturi, a precizat, în cadrul evenimentului că Legea Sportului are nevoie urgent de modificări, pentru a se rezolva toate problemele legate de finanțare, care au afectat și cluburile sportive ale universităților. „Este prima oară când Curtea de Conturi a fost invitată la o astfel de dezbatere. Aș dori să discutăm, să luăm și o decizie cu privire la necesitatea modificrăii Legii Sportului. Legea 69 (Legea 69/2000 – n.r.) e extrem de interpretabilă iar din punctul nostru de vedere, trebuie modificată. Vă recomand să intrați pe site-ul Curții de Conturi și să urmăriți un audit al performanței sălilor de sport, un program care a continuat de-a lungul anilor, dar care nu și-a atins scopul final, pe care ni l-am dorit cu toții. Discuția a plecat din 2010, când doamna secterat de stat Carmen Tocală mi-a făcut o vizită la Curte și s-a plâns de felul în care e interpretabilă și interpretată Legea Sportului și toate problemele și discuțiile din societate că cei de la Curtea de Conturi blochează sportul. Pe anumite spețe, chiar așa s-a-ntâmplat, dar pe altele au fost alte probleme. Dorim să ne implicăm”, a precizat vicepreședintele Curții de Conturi. Acesta și-a exprimat convingerea că după această dezbatere, profesioniștii se pot aduna la aceeași masă, pentru a scoate o lege corectă.

De asemenea, Cosmin Nicula a precizat că trebuie să se definească foarte clar diferența între sportul de masă și cel de performnță, pentru a se stabili cu exactitate cum se finanțează  fiecare categorie. „Avem nevoie și de o strategie în domeniul sportului, pe termen scurt mediu și lung, astfel încât în următorii ani să nu ne întâlnim doar cu foști medaliați. Eu sunt convins că se poate. Cred că discuțiile trebuie să fei continuate și să îmbinăm utilul cu plăcutul și pragmatismul cu dorința. Să nu uităm că bazele sportive nu mai există în realitate și acolo unde figurează aceste baze sunt construite tot felul de cârciumi. Sunt lucruri pe care noi le-am scos în evideneță”, a mai precizat vicepreședintele Curții de Conturi.

 

Ştiri Recomandate

Niște unde a căror apariție nu a fost cunoscută

Fenomen necunoscut descoperit în adâncul oceanelor

Oamenii de știință japonezi împreună cu un grup de specialiști din Rusia au descoperit în adâncul...

O tranzacție impusă de realitate

Grupul francez Alstom, achiziție de peste șase miliarde de euro

Grupul francez Alstom a anunţat luni seara că a semnat un protocol de acord cu producătorul canadian de avioane şi...

O nouă strategie care va fi lansată de președintele Macron

Franța vrea să scape de imaginea elitistă a gastronomiei sale

Franţa a lansat luni la Dubai marca "Taste France", creată cu obiectivul de a schimba imaginea elitistă a...

Armata americană a comandat deja câteva asemenea mașini

Cel mai scump elicopter de luptă din lume. Cum arată VIDEO

US Army a publicat un filmuleț realizat în timpul programului de testare a elicopterului greu CH-53K King...

Rețeaua socială este foarte nemulțumită

Facebook despre regulile UE. Este amenințată libertatea de exprimare

Reţeaua de socializare Facebook a avertizat luni asupra riscurilor asupra inovaţiei şi libertăţii de exprimare,...

Niște rachete speciale

Asasinul avioanelor de spionaj. Un proiect gândit de două țări

Compania BrahMos Aerospace, o societate mixtă ruso-indiană creată în 1998, și-a anunțat intenția de a dezvolta...

Guvernatorul de la banca centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial, are un salariu pe măsură.

Mugur Isărescu trăiește în lux! Ce salariu și pensie primește

Guvernatorul Băncii Centrale a României, Mugur Isărescu, care deține cea mai mare vechime în funcție la...

O clădire industrială din Beijing va fi reconvertită în doar şase zile într-o nouă uzină care va produce măşti medicinale

Coronavirus: China s-a pus pe treabă! Construiește o fabrică în 6 zile

O clădire industrială din Beijing va fi reconvertită în doar şase zile într-o nouă uzină care va produce...

Curs valutar | Actualizat la 17-02-2020
EUR flag1 EUR = 4.7748 RON
USD flag1 USD = 4.4026 RON
GBP flag1 GBP = 5.7369 RON
CHF flag1 CHF = 4.4844 RON
AUD flag1 AUD = 2.9596 RON
DKK flag1 DKK = 0.6392 RON
CAD flag1 CAD = 3.3277 RON
HUF flag1 HUF = 0.0143 RON
JPY flag1 JPY = 0.0401 RON
NOK flag1 NOK = 0.4756 RON
SEK flag1 SEK = 0.4530 RON
XAU flag1 XAU = 223.7158 RON
Monede Crypto
1 BTC = 42712.26RON
1 ETH = 1153.53RON
1 LTC = 320.64RON
1 XRP = 1.26RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.36% p.a.
ROBOR:
3 luni: 3.12%
6 luni: 3.21%
12 luni: 3.26%
EURIBOR:
3 luni: -0.4130 %
6 luni: -0.3590 %
12 luni: -0.2930 %