Cluburile sportive pot primi finanțare din nou de la universități
Autor: Anca Mihailov
Data actualizării:
Data publicării:
Eveniment Upgrade România
Eveniment Upgrade România
Vicepreședintele Curți de Conturi
Vicepreședintele Curți de Conturi
Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu
  • Eveniment Upgrade România
  • Vicepreședintele Curți de Conturi
  • Sorin Cîmpeanu
O situație aberantă a dus la imposibilitatea de finanțare a cluburilor sportive dde către universități, fiind vorba despre entități diferite. O modificare recentă a readus cluburile sportive la universități, astfel încât să poată primi finanțarea de care au nevoie.

În cadrul evenimentului "Upgrade România: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei”, organizat astăzi de DC Media Group, la București, s-au discutat foarte multe aspecte legate de posibilitățile reale de dezvoltare a sportului în România. Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației și președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, a vorbit despre finanțarea cluburilor sportive. „Existau cluburi sportive, dar aveam opreliști birocratice pentru a susține financiar aceste cluburi sportive, pentru că erau entități juridice diferite. Odată cu această reglementare care a dat posibilitatea universităților să preia cluburile sportive, s-a netezit drumul către finanțarea cluburilor sportive fiind în structura Universității. Nu mai avem aceleași opreliști pentru a finanța cluburile sportive. E un lucru extrem de impotant, pentru că sunt în structura Universității, sunt ale noastre deci nu se vede din afară ca și cum am da banii unor terți”, a precizat fostul ministru.

În ultimii ani s-au făcut nenumărate eforturi, din partea autorităților, pentru a serezolva problema activității sportive în școli, licee și universități. „În anul 2015, când am fost ministrul Educației și Cercetării, am semnat un acord de parteneriat cu Comitetul Național Olimpic Român și cu 10 federații sportive, prin care am repus în drepturi Olimpiada gimnaziilor. A fost o piesă într-un puzzle. Până nu vom avea toate piesele din acest puzzle, asamblate cu viziune, așa cum am avut odată, nu cred că vom putea să avem succes în plan sportiv, nici la nivelul sportului de performanță, nici la nivelul sportului de masă. O altă piesă din puzzle a fost pusă de curând. Există 29 de cluburi sportive universitare. Au rezultate care sunt mult mai importante decât se reflectă în media românească și e păcat. Este o vină a noastră, a celor care gestionăm aceste cluburi sportive universitare, pentru că nu știm să promovăm aceste rezultate”, a mai spus Cîmpeanu.

Curtea de Conturi vrea să se implice

Cosmin Nicula, vicepreședintele Curții de Conturi, a precizat, în cadrul evenimentului că Legea Sportului are nevoie urgent de modificări, pentru a se rezolva toate problemele legate de finanțare, care au afectat și cluburile sportive ale universităților. „Este prima oară când Curtea de Conturi a fost invitată la o astfel de dezbatere. Aș dori să discutăm, să luăm și o decizie cu privire la necesitatea modificrăii Legii Sportului. Legea 69 (Legea 69/2000 – n.r.) e extrem de interpretabilă iar din punctul nostru de vedere, trebuie modificată. Vă recomand să intrați pe site-ul Curții de Conturi și să urmăriți un audit al performanței sălilor de sport, un program care a continuat de-a lungul anilor, dar care nu și-a atins scopul final, pe care ni l-am dorit cu toții. Discuția a plecat din 2010, când doamna secterat de stat Carmen Tocală mi-a făcut o vizită la Curte și s-a plâns de felul în care e interpretabilă și interpretată Legea Sportului și toate problemele și discuțiile din societate că cei de la Curtea de Conturi blochează sportul. Pe anumite spețe, chiar așa s-a-ntâmplat, dar pe altele au fost alte probleme. Dorim să ne implicăm”, a precizat vicepreședintele Curții de Conturi. Acesta și-a exprimat convingerea că după această dezbatere, profesioniștii se pot aduna la aceeași masă, pentru a scoate o lege corectă.

De asemenea, Cosmin Nicula a precizat că trebuie să se definească foarte clar diferența între sportul de masă și cel de performnță, pentru a se stabili cu exactitate cum se finanțează  fiecare categorie. „Avem nevoie și de o strategie în domeniul sportului, pe termen scurt mediu și lung, astfel încât în următorii ani să nu ne întâlnim doar cu foști medaliați. Eu sunt convins că se poate. Cred că discuțiile trebuie să fei continuate și să îmbinăm utilul cu plăcutul și pragmatismul cu dorința. Să nu uităm că bazele sportive nu mai există în realitate și acolo unde figurează aceste baze sunt construite tot felul de cârciumi. Sunt lucruri pe care noi le-am scos în evideneță”, a mai precizat vicepreședintele Curții de Conturi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel