Cîţu, despre majorarea pensiilor: Dacă România intră în criză
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat luni că banii necesari pentru creşterea pensiilor cu 40% sunt incluşi în bugetul pe anul acesta
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat luni că banii necesari pentru creşterea pensiilor cu 40% sunt incluşi în bugetul pe anul acesta
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat luni că banii necesari pentru creşterea pensiilor cu 40% sunt incluşi în bugetul pe anul acesta, 'legislaţia este respectată', iar o modificare a actului normativ ar fi posibilă numai dacă ar exista riscul ca România să intre în recesiune. 

'Să presupunem că există riscul ca România să intre în recesiune. Nu vă interesează că ar da faliment zeci de mii de firme şi că ar intra oamenii în şomaj? Dacă România intră într-o criză economică, avem mai multe probleme: o să avem şomaj, o să avem bani mai puţini la venit. Banii sunt în buget, legislaţia este respectată', a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului, întrebat pe această temă.

Anunț de ultimă oră făcut de Cîțu în legătură cu alocațiile copiilor

El a afirmat că PSD a aprobat legea cu privire la majorarea pensiilor fără sursă de finanţare, cu un impact negativ de 24 de miliarde de lei în bugetul pe anul acesta. 'În legea pensiilor - şi aici vedeţi iresponsabilitatea şi incompetenţa celor de la PSD, pentru că au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ de 24 de miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Despre asta vorbim. Acesta este efectul.

Deci 2,5% din PIB, să faci rost de bani şi să plăteşti doar la pensii suplimentare. Ştiţi cât este gaura pe care ne-au lăsat-o pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape. Deci, au aprobat o lege fără sursă de finanţare, nu este asumată. Este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră', a susţinut ministrul Finanţelor. Cât despre declaraţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că majorarea pensiilor s-ar putea face cu 4% şi nu cu 40%, Florin Cîţu a menţionat că 'deocamdată' banii pentru majorarea pensiilor cu 40% sunt prevăzuţi în bugetul pe anul acesta.

'Domnul guvernator este un economist foarte bun şi domnia sa se uită, din punctul de vedere al presiunilor pe buget, nu numai pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung. Domnia sa înţelege foarte bine ce înseamnă această presiune, această lipsă a surselor de finanţare în legea pensiilor - 24 de miliarde în 2020. Deocamdată, legea spunea foarte clar - banii sunt acolo pentru pensii. Domnia sa a explicat un scenariu, nu poţi să fii de acord cu un scenariu', a subliniat vorbitorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...


pixel