Cine va primi primele vaccinuri. Cine și cum se vor distribui țărilor
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
A fost creat organismul care va distribui cât mai echitabil vaccinurile
A fost creat organismul care va distribui cât mai echitabil vaccinurile
În prezent, există cinci vaccinuri COVID-19 care fac obiectul studiilor clinice de fază III la nivel global, cu alți câțiva potențiali candidați în etapele anterioare de dezvoltare. De-a lungul pandemiei COVID-19 și a perioadei de dezvoltare frenetică a vaccinului pe care a declanșat-o, diferite organizații internaționale, companii farmaceutice și producători de vaccinuri au discutat despre cum să distribuie corect vaccinurile pentru a combate eficient pandemia.

COVAX și cadrul de alocare echitabilă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CIPE) și alianța vaccinală Gavi și-au combinat forțe pentru a crea Organizația COVAX, care își propune să „asigure un acces echitabil pentru toate economiile și să se asigure că venitul nu este o barieră în calea accesului” începând cu anul 2021. Prin aderarea la această facilitate, orice țară poate accesa vaccinurile COVID-19 pe aceeași cronologie accelerată ca și ceilalți participanți și li se vor administra doze de vaccin pe baza cadrului de alocare echitabilă propus de OMS.

Strategia de alocare a OMS sugerează distribuirea dozelor de vaccinuri în două valuri:

1. La început, fiecărei țări i se vor aloca suficiente doze pentru a vaccina trei la sută din populația lor, urmată de alocarea proporțională a dozelor până când fiecare națiune are suficiente doze pentru a vaccina 20 la sută din populație împotriva COVID-19.

2. O fază ulterioară pentru extinderea acoperirii strategiilor de imunizare. În funcție de constrângerile de aprovizionare, în faza de urmărire ar fi adoptată o abordare de alocare ponderată; prioritizarea țărilor cu o populație mai mare de oameni din grupurile cu risc crescut (de exemplu, vârstnici, lucrători din domeniul sănătății și persoane cu comorbidități precum diabetul, astmul etc.).

VACCINUL anti-covid al rușilor. Este important ce va urma

Începând cu 28 septembrie 2020, 75 de țări - incluzând 64 de economii cu venituri mai mari și toate cele 27 de state membre ale UE reprezentate de Comisia Europeană (CE) - au aderat la  organizația COVAX.

Alte 86 de state au prezentat intenții neobligatorii de participare. Ca urmare, aproape două treimi din populația globală (aproximativ 64%) sunt angajate în prezent sau sunt eligibile pentru a primi vaccinuri prin COVAX. În cadrul acestui grup, 92 de economii cu venituri mici sunt eligibile pentru sprijin financiar prin intermediul Angajamentului Gavi COVAX Advance Market (CAM), un instrument de finanțare menit să susțină achiziționarea de vaccinuri pentru utilizare în țările cu venituri mici și medii.

Interesant este că nici SUA și nici China, două dintre cele mai mari economii ale lumii, nu au fost de acord să participe la proiectul COVAX.

Există voci care critică acest sistem spunând că nu este unul corect întrucât „presupune în mod eronat că egalitatea necesită tratarea identică a țărilor situate în mod diferit, decât răspunderea echitabilă la diferitele lor nevoi”.

Concluzii

Deci, cine ar trebui să primească primul vaccin? Răspunsul este un coșmar etic, dar indiferent dacă vaccinurile sunt distribuite în funcție de populație sau de puterea de a reduce daunele, consensul este că toate țările - indiferent de venit - ar trebui să li se aloce doze de vaccin în același timp. Iar după ce sunt primite vaccinurile care cetățeni vor trebui vaccinați primii, la această întrebare răspunsul este simplu, cei care sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire, cum ar fi persoanele în vârstă, lucrătorii din domeniul sănătății și cei cu comorbidități existente.

Cu toate acestea, din cauza constrângerilor de cerere și ofertă care conduc la profit cât și factorul naționalismului, este probabil ca națiunile mai bogate să aibă acces mai mare la dozele de vaccin și, prin urmare, acestea să le primească mai întâi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel