Urmărește dezbaterea live

Cine ar câștiga într-un război SUA-China
Autor: Eva Anton
Data actualizării:
Data publicării:
Armata chineză nu are experiență de luptă / Foto: chinamil.com.cn
Armata chineză nu are experiență de luptă / Foto: chinamil.com.cn
Armata chineză nu are aproape nici o experiență în luptă, spune Timothy Heath pentru think-tank-ul RANS din. Dar această lipsă de experiență s-ar putea să nu conteze prea mult, mai explică Heath.

„Astăzi, armata Chinei are un arsenal de înaltă tehnologie din ce în ce mai impresionant, dar capacitatea sa de a utiliza aceste arme și echipamente rămâne neclară. Există motive ca să rămânem sceptici ”.

Ultima dată când Armata Populară de Eliberare (APE) a luptat într-un conflict major a fost în 1979, când „o armată vietnameză experimentată zădărnicit o invazie chineză făcută în cel mai amatoricesc mod”, afirmă Heath.

La acea vreme, armata vietnameză era încă ”antrenată” după înfrângerea forțelor SUA la începutul anilor 1970. În schimb, Partidul Comunist Chinez și-a distrus propriile forțe armate prin epurări motivate politic.

„Fantoma acelei înfrângeri planează în continuare asupra APE”, mai spune Heath. "În China, autoritățile au ales în mare măsură să ignore un conflict jenant care se potrivește stingher cu narațiunea Beijingului despre o creștere pașnică, dar tăcerea oficială a lăsat mulți veterani ai APE dezamăgiți de participarea lor la acel război".

Spionaj. Israelul a inventat o nouă tehnică revoluționară de ascultare

Timothy Heath mai spune că în armata Chineză mai sunt doar câțiva veterani care au participat la acel eveniment și care au experiență necesară pe front dar aceștia vor ieși curând la pensie.

Dar asta nu înseamnă că Beijingul nu poate „câștiga” un război major. Deși este discutabil dacă cineva ar „câștiga” cu adevărat într-un astfel de conflict, având în vedere pierderea potențială profundă de vieți și haosul economic, ecologic și politic care ar rezulta cu siguranță din război.

„A câștiga” în acest caz poate însemna doar: o parte își atinge propriile obiective strategice imediate împiedicând adversarul să facă același lucru. Heath a analizat istoria pentru a explica rolul pe care îl joacă experiența de luptă în rezultatul unui război.

Armata SUA la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial nu avea experiență, dar poseda resurse, voința de a lupta și fundamentul instituțional - instruire, educație și capacitate de autocorecție - pentru a-și reveni rapid după  înfrângerile de pe câmpul de luptă.

În schimb, armata irakiană a avut experiență în 1991, luptând cu Iranul timp de opt ani începând cu 1980. Dar echipamentul, doctrina și instituțiile sale erau inadecvate. O coaliție mai puțin experimentată condusă de SUA a prevalat asupra irakienilor, datorită parțial echipamentului, și pregătirii excelente americane, toate rămășițele războiului rece - un conflict care a implicat foarte mică măsură schimb de focuri, dar a presupus o pregătire amplă din partea ambelor părți.

Astăzi, armata americană posedă, probabil, mai multă experiență în luptă decât orice altă forță armată, datorită operațiunilor pe termen lung întreprinse de americani în Irak, Afganistan și în alte părți. Dar este discutabil dacă această experiență în războiul de intensitate scăzută ar conta în ceea ce ar fi probabil un război de înaltă tehnologie cu China.

„La nivel strategic, un război între forțele chineze și americane ar presupune probabil o luptă de mare intensitate pe care niciuna dintre părți nu a experimentat-o”, a scris Heath. "Rezultatul unei ciocniri inițiale ar putea avea orice rezultat. Cu pregătire și planificare adecvate și în circumstanțe ideale, este posibil ca armata chineză să prevaleze într-o primă bătălie".

„Dar, deoarece ciocnirea inițială probabil că nu va pune capăt războiului”, a continuat Heath, „forțelor SUA ar putea fi de așteptat să își folosească formidabilele avantaje pentru a se adapta și a-și îmbunătăți performanțele în angajamentele ulterioare”.

„În cazul în care China a depus eforturi suficiente pentru a depăși lipsurile considerabile în ce privește calitatea comandanților săi, rigoarea instruirii, integrarea și alți factori s-ar putea dovedi importanți atunci când conflictul continuă. Dar chiar și atunci, rezultatul final al unui lung război între cele două puterile globale vor fi decise probabil de factori care nu pot fi controlați de generali și amirali, ci mai degrabă de puterea economică, coeziunea politică și hotărârea națională. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel