CIA, PROGNOZĂ SUMBRĂ asupra stării lumii, în următorii 20 de ani
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Viitorul lumii este unul sumbru
Viitorul lumii este unul sumbru
La fiecare patru ani, după fiecare alegeri prezidențiale din Statele Unite, serviciile secrete americane elaborează un raport despre starea lumii și oferă previziunile sale pentru următoarele două decenii.

Interesant de menționat este faptul că în raportul din 2009,  documentul avertiza cu privire la o posibilă epidemie virală care era prognozată să apară în Orientul Îndepărtat și se va răspândi cu rapiditate pe toată planeta.

Ediția din 2021 subliniază că pandemia Covid-19 a provocat timp de un an „cel mai mare blocaj global de la cel de-Al Doilea Război Mondial”. A amplificat și a accelerat efectele revoltelor profunde, așa cum nicio altă generație nu a trebuit să facă față în timp de pace: revoluția digitală, inteligența artificială, ingineria vieții, încălzirea globală și scăderea natalității se combină pentru a alimenta tensiunile din societățile noastre. Aceste tendințe creează un context geopolitic conflictual și instabil cu care va trebui să supraviețuim în următorii douăzeci de ani, notează Le Point.

Mult așteptata „lume a viitorului” este caracterizată de indivizi hiperconectați, dar de comunități fracturate, identități marginale, presiuni migratorii fără precedent, îmbătrânire accelerată a populațiilor, datorii incredibile, un sistem internațional fragmentat, cu actori privați dar și de stat și mai presus de toate, o globalizare care va continua într-un mod haotic și care va fi din ce în ce mai marcată de rivalitatea dintre America și China.

Impactul încălzirii globale

În următoarele două decenii, creșterea populației, urbanizarea rapidă și gestionarea necorespunzătoare a terenurilor și a resurselor vor exacerba din ce în ce mai mult efectele schimbărilor climatice în multe țări, în special în țările în curs de dezvoltare. (…) Regiunile încă dependente de agricultura pluvială vor fi deosebit de vulnerabile: Africa subsahariană, America Centrală, părți din Argentina și Brazilia, părți din regiunea andină, Asia de Sud, Africa și Australia. Pe de altă parte, unele regiuni situate la latitudini mai înalte, precum Canada, Europa de Nord și Rusia, ar putea beneficia de încălzirea globală datorită prelungirii anotimpurilor de vegetație. (...)

Beneficiile inteligenței artificiale

Până în 2040, aplicațiile de inteligență artificială (IA), combinate cu alte tehnologii, vor aduce beneficii aproape tuturor aspectelor vieții: asistență medicală îmbunătățită, transport mai sigur și mai eficient, educație personalizată, îmbunătățirea software-ului pentru sarcinile zilnice și creșterea randamentelor culturilor. (…) Chiar dacă multe dezvoltări ale acestei tehnologii vor fi disponibile în întreaga lume, națiunile cu mijloacele de a sprijini, dezvolta și adopta IA, se vor bucură de beneficii disproporționate. Adoptarea pe scară largă a IA, în special în domeniul apărării, crește, de asemenea, riscul utilizării greșite intenționate sau a escaladării sau angajării neintenționate. (...)

Citește și: Profeție BIBLICĂ. Eveniment APOCALIPTIC! Oamenii de știință AVERTIZEAZĂ OMENIREA

Guvernele contestate

Relațiile dintre state și societățile lor din toate regiunile lumii vor experimenta tensiuni persistente din cauza unei nepotriviri crescânde între nevoile sau așteptările populației și oferta posibilă sau dorită a guvernelor. În multe țări, populațiile ale căror așteptări au fost exacerbate de prosperitatea din trecut se vor confrunta cu tensiuni și perturbări mai mari din cauza încetinirii creșterii economice, a perspectivelor incerte de ocupare și a recesiunii economice. (...) În mod individual și colectiv, aceste presiuni vor testa capacitățile și reziliența statelor, vor slei bugetele și vor face guvernanța și mai complexă. În anii următori, această nepotrivire între capacitățile guvernelor și așteptările cetățenilor este probabil să se răspândească și să ducă la o mai mare instabilitate politică. Ne așteptăm să vedem o divizare a societății, o creștere a populismului, valuri de activism și protest și, în cele mai extreme cazuri, violență, conflicte interne, chiar și prăbușirea unor state. (...)

Erodarea democrației

Tendința spre eroziune a democrației va continua probabil cel puțin în următorul deceniu, dacă nu chiar mai mult. (…) Legitimitatea pe termen lung a sistemelor democratice se bazează pe două condiții generale: menținerea unui proces politic echitabil, inclusiv și obținerea de rezultate pozitive pentru populații. Răspunsul la preocupările publice cu privire la corupție, monopolul elitei și inegalitate poate contribui la restabilirea încrederii publice și la consolidarea legitimității instituționale. În plus, furnizarea de servicii eficiente, stabilitate economică și securitate personală - avantaje istorice pentru democrații - mărește satisfacția publicului. (...)

Regimuri autoritare vulnerabile

Regimurile autoritare se vor confrunta cu aceleași riscuri ca și democrațiile și mulți vor avea dificultăți în adaptarea la acestea, făcând o schimbare bruscă și violentă de guvern mai probabilă după o perioadă de stabilitate aparentă. Deși regimurile autoritare - din China până în Orientul Mijlociu - au manifestat rezistență, acestea prezintă slăbiciuni structurale semnificative: corupție larg răspândită, dependență excesivă de mărfuri și conducători autoritarieni. (...)

Dezordinea internațională

În următoarele două decenii, se preconizează că intensitatea concurenței pentru influența globală va atinge cel mai înalt nivel de la Războiul Rece. (...) În acest mediu global mai competitiv, riscul unui conflict între state este probabil să crească din cauza progresului tehnologic și extinderii numărului de ținte, a varietății mai largi de actori și a unei dinamici de slăbire a tratatelor și a standardelor. Armatele marilor puteri vor încerca probabil să evite conflictele de intensitate ridicată, chiar și războiul total, din cauza costului lor prohibitiv în resurse și vieți umane. Dar riscul apariției unor astfel de conflicte ca urmare a unui calcul greșit sau a refuzului de a face compromisuri cu privire la problemele fundamentale este probabil să crească. (...)

Terorismul are viitor

Conflictele regionale și intra-statale, presiunile demografice, degradarea mediului și declinul democrației vor exacerba tensiunile politice, economice și sociale. Teroriștii au exploatat mult timp aceste nemulțumiri pentru a câștiga susținători și de a organiza refugii pentru instrucție și comploturi. (...) Grupurile jihadiste globale sunt susceptibile să constituie cele mai puternice amenințări transnaționale, precum și un pericol în regiunile lor de origine. Ele beneficiază de o ideologie coezivă care promite un viitor milenar, structuri organizaționale puternice și capacitatea de a exploata teritorii vaste neguvernate sau slab guvernate, în special în Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud. (...) Progresele tehnologice, inclusiv inteligența artificială, biotehnologia și conectivitatea obiectelor, vor oferi teroriștilor posibilitatea de a efectua atacuri la scară largă prin dezvoltarea de noi metode de atac la distanță și colaborarea dincolo de granițe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel